75% от австралийците са били засегнати от горските пожари в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/8201321 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Три четвърти от австралийците, т.е. почти 18 милиона души, са били засегнати от опустошителните горски пожари в страната, сочат резултатите от анкета, цитирани от Франс прес.

Изследването на учени от Австралийския национален университет показва мащабите на продължилите 5 месеца горски пожари, които отнеха живота на над 30 души и унищожиха хиляди домакинства, предава БТА.

"На практика всички австралийци бяха засегнати от пожарите, като някои жители на страната ще почувстват последствията през следващите няколко години", заяви експертът по социални науки Никълъс Бидъл.

Изследването обхванало 3000 участници. Резултатите сочат, че 14 процента от възрастните хора, т.е. почти 3 милиона жители, са били директно засегнати от пожарите - били са принудени да се евакуират, домовете им са били разрушени или са понесли значителни щети. Около 15 милиона австралийци са били засегнати индиректно от пожарите заради свързания с тях токсичен дим или проектите за ваканция, чието осъществяване е трябвало да отменят.

Учените отбелязват, че климатичното затопляне е задълбочило свързаната с пожарите сезонна криза, която бе подхранена от особено горещото и сухо време през последните няколко месеца в Австралия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Медицинските работници от ВМА, които са на първа линия в битката с COVID-19 излезнаха с послание до всички като направиха специална снимка, на която изписаха: „Вие сте вкъщи. Ние сме на работа. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!” Снимка: Facebook /