Каракачанов за думите на Гешев: Акъл на никого не съм давал

https://www.24chasa.bg/novini/article/8201344 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов СНИМКА: Авторката

"Аз акъл на никой не съм давал. Като министър на отбраната издавам заповеди в министерството на моите подчинени. Акъл и съвети мога да дам на дъщеря ми, ако ми ги поиска", каза във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод острата реплика на главния прокурор Иван Гешев срещу политиците. "Вместо да си правят вятър на устата, да си свършат работата, за която са избрани", заяви Гешев.

Каракачанов допълни, че ще се изясни, ако е погрешно разбран от главния прокурор.

В понеделник главният прокурор Иван Гешев спомена Красимир Каракачанов, но не в смисъл, че му дава акъл, а заради реплика на вицепремиера. Тя беше казана от Каракачанов на 10 януари тази година при ареста на тогавашния министър на околната среда и водите Нено Димов, който влезе в правителството от квотата на ВМРО.  Тогава Каракачанов заяви, че "задържането е показно убийство на една политическа кариера".

"Като гледам главния прокурор, с действията, които прави по отношение на битовата престъпност, не мога да не го приветствам, защото аз за тая тема говоря много години, а моите колеги политици не искат да слушат, защото им е неприятно да слушат проблеми", каза Каракачанов. Според него Гешев към момента действа правилно.

"Дай боже това да е постоянна политика до края на неговия мандат. Не бих нарекъл противопоставяне да дадеш съвет на някой да не ти се бърка в работата. И аз не обичам да ми се бъркат в работата в МО. И не случайно казах, че аз, докато съм министър, аз не съм си позволил да използвам армията за политика и няма да позволя в армията да има политически вмешателства. Така че не го намирам за предизвикателство", коментира Каракачанов.

В Националния военен университет министърът историк изнесе лекция на тема: "Ролята на Апостола на свободата за възраждането на българския национален идеал". И цитира Левски по повод словесните престрелки между президент, премиер, главен прокурор:

"От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи". Не сме го прочели явно. Няма момент в историята на България, когато нацията е била разделена и да е печелила, ако щете дори и футболен мач, не битки, победи или слава. Изводът е ясен - какво има да се дели. Има разделение на властите. Щом има разделение на властите, всеки, според правомощията, които са му дадени, да си гледа работата и да си я върши."

Според него конфликтът между първите мъже в държавата трябва да приключи с разговор, стискане на ръце и формулиране на общи задачи пред всички институции в България. "Другите варианти сме ги виждали досега, 30 г. ги виждаме", завърши Каракачанов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика