ЕК ще проверява турски кораби за спазване на оръжейното ембарго срещу Либия?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8201372 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия засега не може да каже дали новата военноморска операция на ЕС за следене на оръжейното ембарго срещу Либия ще обхване движението на турски кораби. Параметрите на операцията още не са уточнени, засега не мога да отговоря на този въпрос, заяви говорител на комисията на пресконференция.

По неговите думи възможността за проверка на турските плавателни съдове е "оперативен детайл", свързан с оценката на европейските военноморски сили на място. Говорителят определи като "елегантно" вчерашното решение на Съвета на ЕС да бъде предприета новата мисия в Средиземно море. По неговите думи решението предвижда изтегляне на европейските военноморски сили, ако присъствието им край либийския бряг привлича мигрантите, предава БТА.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел вчера уточни, че според някои европейски столици европейското военноморско присъствие в Средиземно море привлича мигрантите, защото се надяват да бъдат спасени, ако бедстват, и да бъдат отведени до европейски бряг. Борел заяви, че според данните, с които разполага, такова явление не се наблюдава.

Негов говорител днес посочи, че "всеки може да има свой прочит на данните", както и че някои държави от ЕС основателно поставят въпроса за привличането на мигрантите. Занапред данните ще бъдат следени постоянно от военното командване на операцията, добави говорителят.

Предвижда се новата военноморска мисия на ЕС за спазване на оръжейното ембарго срещу Либия, наложено с решение на Съвета за сигурност на ООН, да започне до края на март. Все още новата мисия няма име, но е известно, че ще обхване само водите около източната част на Либия. По думите на Борел това е районът, където най-често се наблюдават нарушения на ембаргото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното