Хеликоптер носи сняг на писти във френски курорт, за да оцелее туризмът (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8201405 www.24chasa.bg
КАДЪР: Туитър

Критики и протести си навлече френското курортно градче Лушон-Супербаниер в Пиренеите, след като организира донасяне на сняг за ски пистите с хеликоптер, пише Евронюз.

Еколози критикуваха идеята на местните власти, които се оплакват от проблеми в туристическия сезон, заради липсата на сняг.

"Това е краткосрочно решение, което в дългосрочен план допринася за глобалното затопляне и задълбочава проблема.", каза Бастиен Хо от местния клон на партията на "зелените".

"Нищо не може да оправдае тази безсмислица!", написа във Фейсбук Патрик Жимена, съветник по въпросите на екологията в община край Тулуза. Според Жимена, действията на хората от Лушон-Супербаниер били "изхвърляне на водата от лодката с лъжица, докато идва цунами", цитира думите му "Dariknews".

Директорът на местния общински съвет Ерве Пуно казва, че снегът е бил необходим, за да се подпомогне местния бизнес и да се запазят работните места на близо 80 души.

Около Лушон-Супербаниер има 28 писти, като хеликоптерите хвърлиха сняг на няколко от тях, предимно за начинаещи и деца. Само 6 от пистите в района работеха през отминалия уикенд поради липсата на сняг.

Пуно казва, че е наясно че методът с хеликоптери не е природосъобразен и не планира да го прилага отново.

Франция е на второ място в света по мащаб на ски туризма след Съединените щати. Тази индустрия генерира в страната 9 милиарда евро годишно.
Според синоптиците във Франция, въпреки обилните снеговалежи в самото начало на зимата, януари е бил необичайно мек и сух.

В Пиренеите сняг валя само по най-високите части, а особено малко падна по западните склонове, където е разположено градчето Лушон-Супербаниер.
Наскоро Държавният одит на Франция публикува доклад за перспективите пред ски туризма в Алпите.

Курортите на по-малка надморска височина бяха посочени като заплашени от промените в климата и им беше издадена препоръка да разнообразят стопанската си дейност, за да не изпаднат в криза.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал