Италианската мафия гори токсични отпадъци във фабрики в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/8201444 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Румъния се е превърнала в място, където се докарват боклуци от Европа, за да бъдат изгорени без контрол в циментови фабрики, пише в. "Адевърул", като се позовава на трансгранично журналистическо разследване.

Италианската мафия снабдява с опасни отпадъци циментовите фабрики в Румъния. Там отпадъците биват изгаряни и директно се озовават в нашите бели дробове без никакъв контрол, разкрива трансграничното разследване под шапката на Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), предава БТА.

Документалният филм "Циментови тайни", публикуван от румънски журналисти от "Райз проджект", привлече вниманието на международни медии, след като разкри, че седем фабрики в Румъния използват като суровина отпадъци от Италия и Германия, докарвани в Румъния за изгаряне.

Транспортирането на боклук за депозиране в Румъния е забранено, но много компании заобикалят закона, изпращайки го като обикновен товар. Веднъж озовали се в Румъния, боклуците се изгарят в циментови фабрики на скромната цена от 17 евро на тон. Най-лошото е, че специалните отпадъци са третирани по същия начин", информира италианската емисия на Евронюз.

Разследването на "Райз проджект" е осъществено през 2019 г. и показва, че явлението изгаряне на отпадъци в пещите на циментовите фабрики се разраства.

Една от фабриките, предмет на журналистическото разследване, се намира в Кишкъдага - село в окръг Хунедоара, намиращо се в съседство на град Дева. През последните пет години в техните депа за боклук станаха два пожара.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното