"Билд": Защо цигарите в България са толкова евтини?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8201529 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Пушенето вреди както на здравето, така и на съдържанието в портфейла. Връзката с парите обаче се обуславя от това в коя държава живеете. 

Дори в Европейския съюз разликите са огромни - ако един пакет цигари в България струва средно 2,57 евро, в Ирландия плащате за него 11,37 евро. Това коментира германското издание "Билд" в материал за цените на цигарите в ЕС, публикуван със заглавие "Защо цигарите в България струват само 2,57 евро?".

Източните държави имат сравнително ниски данъци върху тютюна и следователно евтини цигари.

Те са най-евтини в България, но в Полша, например, също се предлагат на сравнително ниска средна цена - един пакет за 3,26 евро.

Германия е по средата с цени средно от 5,64 евро. Във Франция един пакет има средна цена от 7,78 евро, в бившия вече член на ЕС - Великобритания, тя е 8,77 евро.

Европейският съюз се притеснява от разликите в цените

Европейската комисия счита, че голямата разлика в данъците върху тютюна в страните от ЕС вреди на борбата срещу рака и трябва да бъде преразгледана.

Необходим е всеобхватен подход, който съчетава здравните аспекти, данъците, борбата срещу незаконната търговия и опазването на околната среда, посочиха в Брюксел в понеделник.

Според Еврокомисията разликата в цените на цигарите в различните държави има два основни ефекта: пренасяне през граница и слаб ефект върху отказа от пушенето.

Делът на пушачите сред възрастните в Европа е 26% и това все още буди безпокойство.

При 15-24-годишните този процент дори е по-голям - 29 на сто.

Данъчното облагане е важно, за да се намали тютюнопушенето, посочва "Билд".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи