Горските пожари в Австралия могат да ускорят изчезването на коалите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8201594 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Популацията на коалите в австралийския щат Нов Южен Уелс, който пострада сериозно от горските пожари, е на път да изчезне заради огнената стихия, сушата и изсичането на дървета, предаде ДПА.

Коалите ги грози "бавна смърт", предупреждават природозащитници.

Предварителни проучвания в северната част на щата Нов Южен Уелс сочат намаляване на популацията с между 80 и 85 процента след горските пожари, предава БТА.

"Няма да се изненадам, въз основа на това, което чуваме, ако сме загубили 10 000 коали в резултат на пожара и сушата", е заявил Стюарт Бланч от Световния фонд за дивата природа (WWF) пред щатския парламент в отговор на запитване.

Според Бланч някои от популациите на коали в щата могат да изчезнат до 2050 г., ако не и по-скоро.

От септември миналата година огнената стихия унищожи 5,4 милиона хектара площи в Нов Южен Уелс.

"Коалите в щата са застрашени от бърза загуба на хабитат заради пожарите, сушата и изсичането на дървета. Резултатът е бавна смърт и мъчителна смърт за тях", казва на свой ред биоложката от Австралийския национален университет Кара Йънгентоб.

Експертна комисия, проучваща ефекта от пожарите върху местни животински видове, миналата седмица съобщи, че за коалите е отчетена "съществена" загуба на хабитат, която налага спешна намеса и стратегически мерки за възстановяване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени