Дачич: Сърбия никога няма да позволи Република Сръбска да бъде премахната

https://www.24chasa.bg/novini/article/8202430 www.24chasa.bg
Ивица Дачич СНИМКА: Ройтерс

Сръбският външен министър Ивица Дачич направи за белградската Телевизия Първа оценката, че в Босна и Херцеговина се извършва негласна ревизия на Дейтънското споразумение, която има за цел премахване на равноправието между съставните части на страната.

Дачич нарече "политическа борба" изявлението вчера в босненския срълски парламент на Милорад Додик, сръбския представител в тричленното босненско председателство: "Goodbye BiH, welcome RSexit" - Сбогом БиХ /Босна и Херцеговина/, добре дошъл РС /Република Сръбска/ егзит, предава БТА.

"Това не са празни приказки, а ясно послание. Ако продължите с тази политика на застрашаване на равноправието на сръбския народ, ще имате проблеми", каза министърът.

Той заяви, че Сърбия няма да позволи Република Сръбска да бъде премахната и че нещо такова е просто невъзможно. Говорейки за ролята на Конституционния съд на Босна и Херцеговина според Дейтънското споразумение, Дачич подчерта, че Босна е създадена по американски модел, в който общите функции се определят с консенсус на съставните части.

Най-новата криза в Босна и Херцеговина възникна след решение на Конституционния съд на страната, че селскостопанските земи на Република Сръбска трябва да се смятат за собственост на общата държава Босна и Херцеговина, която се състои от Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация - нещо, което олитическите лидери на босненските сърби отхвърлят.

Те настояват и за оттегляне на международните съдии от Конституционния съд. Освен шестима местни съдии /двама сърби, двама босненски мюсюлмани и двама хървати/, в състава на съда влизат трима международни съдии, назначени от Европейския съд за правата на човека.

Босненските сръбски лидери решиха да блокират функционирането на централните институции, докато това искане не бъде изпълнено.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал