5-годишно дете умря, задавено от сандвич (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8202793 www.24chasa.bg
Болницата, където опитали да спасят детето.

Трагедията стана на Гран Канария, лекарите 1 час опитвали напразно да реанимират момченцето

Петгодишно момченце умря, след като се задави със сандвич на Гран Канария - втория по големина от Канарските острови, предаде британският вестник “Мирър”. Детето не можа да бъде спасено въпреки че цял час му правили реанимация.

След като не успял да извади парчето храна от гърлото но детето си, бащата го откарал с колата си до близкия до дома им спешен център.

Когато стигнал, сърцето на момченцето вече било спряло, но въпреки това медиците опитвали да го реанимират в продължение на един час. Въпреки усилията, те не успели да спасят живота му, разказва британското издание.

Трагедията, която се случила в понеделник следобед, става само 8 месеца след като друго дете на 8 години умря, задавено от хот дог, докато цялото му семейство се забавлявало на панаир с атракциони на същия канарски остров.

Инцидентът с детето сега се случил, докато то било в дома си в Хуан Гранде - селище на 15 минути път с кола от популярните туристически курорти Маспаломас и Плая дел Инглес. Според местните хора момченцето се казва Адей. Предполага се, че то е испанче.

Изданието на остров Гран Канария - “Ла Провинсия”, разказва, че бащата излязъл само за минути от къщата, за да изхвърли боклука в кофата на улицата, а когато се върнал, намерил детето давещо се.

Лекарите от спешното отделение успели да извадят полусдъвканото парче от сандвича от дихателните му пътища, но сърцето на детето спряло. Опитите да го съживят в продължение на 1 час завършили без резултат и медиците го обявили за мъртво.

Направена е аутопсия, а семейството е получило психологическа помощ.

Полицията не е направила никакъв коментар.

Американско изследване на университета по педиатрия в Бостън показа преди време, че задавянето е чест инцидент в детските години и около 34 деца на ден в САЩ са закарвани в спешното заради подобни случаи. Това прави средно по 12 хиляди визити в “Бърза помощ” годишно на деца от бебешка възраст до 14 години. “Драматичното в това изследване всъщност е, че проблемът се подценява”, твърдят авторите.

Проучването показало също, че най-честите жертви на задавяне с храна са децата на възраст между 1 и 4 години.

15% от инцидентите стават с твърди захарни бонбони, 13% - с дъвки, следвани от парчета месо и кости. Опасни са също зърната грозде и суровите моркови.

Ядките, зърната и сандвичите хот дог пък най-често водят до болничен престой, показало още американското проучване. Затова педиатрите препоръчват всички изброени храни да бъдат държани надалече от деца под 4 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за