Валери Симеонов: Няма да коментирам руските ченгета, ще се оцапам

https://www.24chasa.bg/novini/article/8202923 www.24chasa.bg
Валери Симеонов СНИМКА: Архив

"Да се защитавам пред кого? Пред руските ченгета? Няма да падна на това ниво. Това са хора, които работят с хибридна информация, с хибридни форми на обработка на общественото мнение. Да влизаш във война и в диалог с тях е като... Имаше една приказка: "Да влезеш в борба с нещо си, което ще те оцапа и ще му направиш удоволствие."

Така Валери Симеонов коментира изявлението на шефа на пресбюрото на руската Служба за военно разузнаване, че директорът й Сергей Наришкин не е обсъждал на срещата си с премиера на Обединените арабски емирства освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков.

"Информационната патица" бе пусната не от кого да е, а от зам.-председателя на българското Народно събрание Валери Симеонов. Само болното въображение на зам.-председателя Симеонов, умножено по ниското му равнище на компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач", заяви пресшефът.

"Директорът на СВР наистина проведе доста продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, но двамата разговаряха единствено за международните проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество", добави той. Наришкин бе в ОАЕ бе на 11 и 12 февруари.

По въпроса за задържането на Божков имах информация от службите, поясни тази вечер пред репортери Валери Симеонов. "Обаче по това какво са говорили двама човека на четири очи в някоя шатра, палатка или не знам там къде в Дубай - е, не мога да знам. Чак такъв творец изобретателен не съм", допълни той.

Информацията за намесата на руското разузнаване му била от медиите. "Откъде да ми е информацията? Както и на вас всички", допълни лидерът на НФСБ.

Симеонов бе категоричен, че няма да участва повече в този руски сюжет.