Поставят до 12 души на ден под карантина - всички идват от Азия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203024 www.24chasa.bg

Може ли да се пие китайски чай и да се ядат храни оттам, питат на телефона за коронавируса

Между 8 и 12 души всеки ден биват поставяни под 14-дневна домашна карантина заради коронавируса. Средно толкова е броят на пристигащите у нас от страни от Азия, а тази мярка се прилага при всички, завръщащи се от там, с оглед предпазване от разпространение на заразата, обясни за “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Това са основно хора от София или живеещи в столицата, като сред тях има и български, и китайски граждани. При проверките на летището при тях не е установена повишена температура или друг респираторен симптом като кашлица, хрема и т.н., но се изолират, защото идват от рисков регион.Тези, които имат температура, ги карат директно във ВМА за проследяване.

По време на домашната карантина хората трябва ежедневно да мерят температурата си и да следят за поява на зачервено гърло, кашлица, затруднено дишане. Дават им се и препоръки да стоят и спят в отделни помещения, да проветряват редовно, да се хранят по различно време от останалите, да избягват контакт лице в лице, редовно да почистват дръжки и общи повърхности, да използват отделни кърпи, да мият често ръцете си и т.н.

Ако през 14-дневния период се появят някои от изброените симптоми, лицето трябва да се свърже незабавно с личния си лекар или на дадения му контакт в РЗИ, ако няма джипи, за да бъде прегледано и при нужда транспортирано до болница, обясниха от здравното министерство.

България е една от първите страни, която взе всички мерки за неразпространението на коронавируса, припомниха от МЗ. А за спокойствието на хората от 11 февруари работи и гореща линия, на която да задават въпроси. Такава при SARS (острия респираторен синдром) и MERS (близкоизточен респираторен синдром) не е имало.

“Целият ден минава в отговори на въпроси - телефонът звъни почти непрекъснато”, обясни д-р Божидара Кайракова, която отговаря на линията. Тя е епидемиолог с над 30 г. опит и завежда дирекция Надзор на заразните болести в РЗИ-Софийска област.

Само до обяд във вторник тя отговори на поне 30 обаждания, а за първите 5 дни от старта на горещата линия - на 860. Забелязва обаче лек отлив.

“Звънят хора на всякаква възраст, но никой не е звъннал повторно. Отговорите ги задоволяват”, каза тя. Преобладават питанията безопасно ли е получаването на пратки от Китай, както и за превантивните мерки.

“Има и по-колоритни като: “Мога ли да пия китайски чай или да ям джинджифил от Китай?”, “Купих си маски от аптека, но след това видях, че са произведени в Китай”. Четат и при лекарствата, че някаква съставка е произведена в Китай, което също поражда въпроси”, даде примери д-р Кайракова с уговорката, че за нея няма маловажни въпроси. Щом се пита, значи хората ги тревожи нещо и очакват отговор. Освен това е нужно да се внесе малко спокойствие сред тях, убедена е тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"