9 държави вече са срещу пакета “Мобилност” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203074 www.24chasa.bg
Деветимата министри на транспорта, които са против връщането на камионите и на шофьорите и дома.

9 държави са вече срещу пакета “Мобилност I”. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков след срещите си във вторник в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, европейския комисар по транспорта Адина Валеан и министрите от групата на единомислещите държави.

“Към групата от шест единомислещи държави (България, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния) се присъединиха Кипър, Малта и Естония”, заяви той.

Желязков поясни, че деветимата министри на транспорта са най-вече против връщането на превозното средство на всеки 8 седмици, а водача - на 4 седмици. Тези норми са в пълно противоречие с прокламираната европейска зелена сделка и политиките за намаляване на карбоновите емисии, каза той.

“По време на разговорите с двамата комисари получихме уверението, че ЕК ще възложи оценка на въздействието на законодателните предложения по пакета “Мобилност I”. Нашето настояване е това да стане най-късно до влизането в сила на разпоредбите, за което не получихме потвърждение. От момента на обнародването в официалния вестник, което се очаква да стане през юли, и след второто четене в ЕП, ще започне да тече 18-месечен преходен период, в който разпоредбите няма да се прилагат”, каза Желязков.

Той потвърди, че след обнародването на пакета българската страна има готовност да депозира искова молба в съда на ЕС в Люксембург.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха