9 държави вече са срещу пакета “Мобилност” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203074 www.24chasa.bg
Деветимата министри на транспорта, които са против връщането на камионите и на шофьорите и дома.

9 държави са вече срещу пакета “Мобилност I”. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков след срещите си във вторник в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, европейския комисар по транспорта Адина Валеан и министрите от групата на единомислещите държави.

“Към групата от шест единомислещи държави (България, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния) се присъединиха Кипър, Малта и Естония”, заяви той.

Желязков поясни, че деветимата министри на транспорта са най-вече против връщането на превозното средство на всеки 8 седмици, а водача - на 4 седмици. Тези норми са в пълно противоречие с прокламираната европейска зелена сделка и политиките за намаляване на карбоновите емисии, каза той.

“По време на разговорите с двамата комисари получихме уверението, че ЕК ще възложи оценка на въздействието на законодателните предложения по пакета “Мобилност I”. Нашето настояване е това да стане най-късно до влизането в сила на разпоредбите, за което не получихме потвърждение. От момента на обнародването в официалния вестник, което се очаква да стане през юли, и след второто четене в ЕП, ще започне да тече 18-месечен преходен период, в който разпоредбите няма да се прилагат”, каза Желязков.

Той потвърди, че след обнародването на пакета българската страна има готовност да депозира искова молба в съда на ЕС в Люксембург.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт