Забавяме темпото за еврото, докато всички не са съгласни (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203090 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев седяха маса до маса на 30-ия рожден ден на КНСБ. СНИМКА: Йордан Симeонов

До края на април институциите максимално да обясняват, заръча премиерът Борисов

България може да забави кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и съответно приемането на еврото като валута, докато няма абсолютен консенсус, защото народът не е напълно убеден.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник вечер.

“След като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото. Всеки ден ще убеждаваме хората и чак когато сме готови и

хората

са осъзнали, че

това е добро,

тогава ще преминем нататък и ще влезем в чакалнята”, каза Борисов.

Думите му идват, след като президентът Румен Радев преди седмица изрази съмнения, че България е готова да се присъедини към еврозоната, защото икономиката не е достатъчно конкурентоспособна. БСП също поиска по-широко обсъждане, преди България да подаде документи за влизане в механизма ERMII. Лидерът на “Воля” Веселин Марешки пък дори обяви, че ще събира подписи за свикване на референдум дали България да влиза в еврозоната.

Шумните коментари срещу еврото бяха предизвикани от промяна във валутния закон, внесена през преходните и заключителни разпоредби на друг акт. Според тези текстове обменният курс лев-евро може да се договаря със страните от еврозоната. Впоследствие бе прието решение на парламента, че България ще влезе в еврозоната при сегашния обменен курс.

Във вторник валутният закон бе обнародван в “Държавен вестник”.

Правителството засега не изтегля планирания срок за влизане в чакалнята на еврозоната към края на април, стана ясно от отговорите на Борисов в понеделник вечерта. Вместо това властта щяла да опитва да убеждава противниците.

“Българският народ поради една, втора или трета причина има притеснения.

Притеснението

е да не се

вдигнат цените

Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват”, обясни премиерът. Той бе категоричен, че “това не означава да се откажем от влизането в чакалнята за еврозоната”. До края на април е необходимо институциите “максимално да обясняват и да говорят” за действията на България, свързани с европейските механизми и преминаването към единната валута.

Премиерът коментира и валутния резерв в БНБ, който към момента е 10 млрд. лв. и на практика играе ролята на буфер за валутния борд. Според него тези пари могат да се насочат към железопътен транспрот и други направления.

Финансовият министър Владислав Горанов пък разговаря вчера с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис за напредъка на България към еврозоната.

15 г. преход към зелената сделка, тук президент и премиер не спорят

Зелен съвет ще изготви обща позиция на България по зелената сделка на ЕК, която трябва да направи Европа климатично неутрална до 2050 г. А в него премиерът Бойко Борисов ще покани президента, опозицията, синдикатите, работодателите и различни експерти. Точно това бе темата, която обедини двамата държавни мъже на България в словата им на честването на 30 години КНСБ.

“Неутралност на езика на синдикатите означава нулеви емисии - тоест да затворим централите. Да, няма в тази сделка срок, тук е ролята ни като държава да кажем, че минимум 10-15 години трябва да има преходен период”, заяви Борисов. И обясни, че докато направим ядрени централи, зелени технологии, не можем да се лишим от 60% от електрическата си енергия.

Парите, които ще получим от Евросъюза за прехода към въглеродно неутрална икономика, трябва да бъдат използвани за иновации, каза пък Радев. И предупреди, че зелената сделка може да раздели Европа на държави, които разработват технологиите, и такива, които само ги консумират.

Борисов отвърна на Радев: Тарикат мъж не писка, пък и кое му е страшното на служебен кабинет?

“Не съм подслушвал президента и не съм давал разрешение за това. Добронамерен съм, отидох при него да го поздравя и не се страхувам. Никога не нарушавам добрия тон. Смазаха ме от подслушвания, но дума не казах. Тарикат мъж не писка!”

С тези думи премиерът Бойко Борисов отговори на поредната атака на президента Румен Радав, който го заплаши с “опасен” служебен кабинет в понеделник по обед. Първоначално Борисов отказа да отвърне на залпа, изстрелян от държавния глава. А вечерта на тържество на КНСБ дори отиде да подаде ръка на Радев, който остана видимо сконфузен. (Как двамата първи си стиснаха ръцете - виж долу.)

“Нали сме за правова държава? Кое да е страшно? Че съм строил 10 години пречиствателни станции, магистрали, метро?”, коментира все пак Борисов заканите на Радев за служебен кабинет.

“Прав е Гешев, прокуратурата не е място,където да се решават политически препирни. Ако е имал предвид с отпадъците, казал съм го, защото това е месец и половина работа на службите. Мисля, че целият народ иска това. Аз не му давам акъл, аз съм дал задачи на МВР, ДАНС”, отвърна премиерът пък на репликата на главния прокурор политиците да не му дават акъл.

Вижте 18-секундното примирие в снимки: 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване

Григор Димитров запълни времето си без тенис с онлайн концерт. Той наблюдава на живо изпълненията на любимците си от "Бекстрийт Бойс". От групата зарадваха феновете си в интернет с някои от големите си хитове. Всеки от тях пееше от дома си. Най-добрият ни тенисист ги изгледа на лаптопа си. Той сподели с феновете си история в инстаграм как се

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям