Лошо ли е да си богат? Пита кмет след сигнал за милиони и си тръгна като лидер на ГЕРБ в Пловдив (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203112 www.24chasa.bg
Мараджиев показа оферти на агенции за недвижими имоти за това, колко струват апартаментите в Слънчев бряг.

Не съм приватизатор - направих фабрика на гола поляна, после реших да я продам на сина, обясни градоначалникът на Стамболийски на извънредна пресконференция след тв разследване

Георги Мараджиев е обвинен от общински съветник и бизнесмен, че направил фиктивна сделка в семейството си, за да “превърти пари”, с което не платил половин милион лева данъци

Война между кмет и двама жители на община Стамболийски с морски апартаменти, прехвърлен имот за милиони, неплатени данъци, уволнени съпруги стигна до bTV, а оттам до оставката на областния лидер на ГЕРБ в Пловдив Георги Мараджиев.

Той няма да подаде оставка като кмет след обвиненията на общинския съветник от партия МИР в Стамболийски Атанас Мавродиев и на бившия собственик на лятното кино в града Илия Иванов.

В какво го обвиниха те?

Георги Мараджиев, който е

втори мандат

кмет, имал 4

апартамента в

Слънчев бряг,

а синът му -

Рангел, 5 броя

Бащата продал на своя наследник поземлен имот с площ около 5,8 дка за 2,5 млн. лева. Според Мавродиев сделката е фиктивна, а държавата била ощетена с 500 хил. лева дължими данъци.

Тези и други грехове на кмета Мараджиев са описани в сигнал до спецпрокуратурата, антикорупционната комисия, парламента, Сметната палата, финансовия контрол и НАП.

Рано сутринта във вторник bTV излъчи репортажа, а часове по-късно Мараджиев се оттегли като областен лидер на ГЕРБ в Пловдив - пост, на който е от миналата есен.

“Никой не ми

е поискал

оставката. Моят

морал го изисква

В ГЕРБ постъпваме така - когато партиен член на ръководна длъжност има проблем, се оттегля, докато се изчисти името му”, мотивира своя ход Мараджиев на пресконференция в Пловдив.

Кметът вижда БСП в атаките срещу себе си заради големия успех на ГЕРБ на местния вот в Пловдивско - 10 от общо 17 кметове.

Според него по-важната причина обаче е, че бил богат управник. Той обаче обясни, че влязъл във властта с парите си, които не били от приватизация, а от бизнес, започнат на “гола поляна”. Мараджиев показа документ от 1990 г., когато е създал фирмата си “Полипласт”. Две години по-късно теглил кредит от 100 хил. лева с 58% лихва и стартирал.

“Бизнесът ми е честен. Построих фабрика за полиетилен на входа на Стамболийски. Развих успешен бизнес и постигнах американската мечта.

Какво лошо

има да си богат,

не съм се

облагодетелствал

от властта”,

пита Мараджиев. Три от четирите си апартамента в Слънчев бряг придобил със съпругата си Росица преди 5 години - преди да стане кмет. Били с площ 50-60 кв. метра и са отразени в декларацията на Мараджиев пред Сметната палата, която подал през 2015-а.

“Купил съм ги със спестявания не на данъчна основа, каквато е фалшивата информация на Мавродиев, а на пазарна цена. Стойността им е между 30 и 31 хил. евро - колкото вървят в Слънчев бряг и сега”, показа Мараджиев оферти на агенции за имоти.  

Кметът извади и документ за спестяванията си, от който се вижда, че по онова време е разполагал с 665 хил. лева, а съпругата му Росица - с 40 хил. Парите са от разпределени дивиденти от фамилната фирма “Полипласт”.

Преди да бъде избран за кмет през 2015-а, Мараджиев е държал 80% от акциите, останалите са разпределени между жена му и сина му.

Четвъртото жилище в Слънчев бряг кметът купил през 2019 г. и това щял да отрази в декларацията пред Сметната палата, която ще подаде тази година.

Синът му Рангел Мараджиев, за когото се твърди, че има 5 апартамента в Слънчев бряг, бил семеен с 2 деца.

“Какви апартаменти притежава той в Слънчев бряг, си е негова работа”, убеден е бащата.

За сделката помежду им през 2016 г., когато продал фирмата на Рангел, цената била 2,5 млн. лева на фабриката заедно с терена под нея.

“Идва момент, когато решавам да продам производството си. Мое право е на кого. Ако беше на друг инвеститор, щях да взема 5-6 млн. евро за фабриката”, каза управникът.

Воюващият с кмета съветник Атанас Мавродиев се появи внезапно на пресконференцията, за да опровергае твърденията на Мараджиев. Той пък

показа копие на

нотариален акт,

взет от Агенцията

по вписванията

“Рангел Мараджиев е купил от баща си и майка си поземлен имот без сградите, тъй като те са ипотекирани в банка”, убеден е Мавродиев.

Кметът Мараджиев отрича - някои сгради били продадени, други - не.

За Мавродиев сделката е фиктивна, тъй като фирмата на Рангел не разполагала с капитал, за да плати 2,5 млн. лева.

Тук кметът обясни защо не бива да се вярва на Мавродиев - първо бил осъден на 2 инстанции на 2 години лишаване от свобода условно заради неправомерно усвояване на евросредства. Имал и личен мотив, тъй като градоначалникът назначил съпругата му юрист в общината със заплата 1200 лв., но после я освободили “заради некадърност”.

Другият враг на Мараджиев - Илия Иванов, пък дължал 13 500 лева данъци на общината и частен съдебен изпълнител продал неговия дял от лятното кино в града на търг. Сега киното е на общината, след като администрацията го откупила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха