Смут: Радев повежда граждани, негов човек зове: Да го подкрепим. После - няма втори план, само почит към Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203154 www.24chasa.bg
Постът на Иво Христов за шествието.

За първи път шествие от килията до бесилото на Апостола

Интрига за целта на мероприятието тръгна от фейсбук, където Радев обяви събитието, а бившият шеф на кабинета му Иво Христов излезе със странния призив “Да подкрепим президента!”

Организатор е Общобългарският комитет “Васил Левски”, още вицето на Плевнелиев - Маргарита Попова, била патрон на младежките им инициативи

Гражданско шествие в почит на Васил Левски ще поведе президентът Румен Радев на 19 февруари. То се организира от Общобългарския комитет “Васил Левски” и ще тръгне от президентството до паметника на Апостола в центъра на София. А държавният глава е патрон на инициативата.

Изненадващо преди ден президентът създаде събитие в страницата си във фейсбук, с което обяви за шествието. Малко по-късно бившият началник на кабинета му и настоящ евродепутат от БСП Иво Христов отправи през фейсбук призив “Да подкрепим президента!”. А обяснението му кога и къде Радев ще поведе шествието завършва с думите на Апостола “За чиста и свята република!”.

Цялата тази организация създаде смут в държавата. Едни изказаха опасения дали Радев не прави всъщност протестно шествие. Други - дали президентът не яхва политически паметта на Левски.

Истината е, че такова шествие, при това под патронажа на президента, се прави за първи път. В предишни години е имало само отделни прояви, организирани най-често от националистически или патриотични партии.

“Нашето общество е изпаднало в един идеологически вакуум. И единствената сила, която може да раздвижи обществото идеологически и да даде морални напътствия за това накъде и как трябва да се развиваме, са заветите на Левски”, обясни Васил Василев, председател на Общобългарския комитет и организатор на инициативата.

Той бе категоричен, че шествието е гражданско, а не политическо. Поканени са всички, които имат отношение и смятат, че по този начин могат да отдадат почит към делото на Апостола. Ще има представители на академичните среди, членове на комитетите за Левски от цялата страна.

Запитан как е решил да покани за патрон именно Радев, Василев обясни, че по традиция вицепрезидентът е почетен патрон на движението “Млади възрожденци” към комитета “Васил Левски”, който обхваща деца от цяла България. Преди това беше Маргарита Попова, сега е Илияна Йотова. И тъй като тя е свързана с комитета, решихме да поканим за патрон на шествието президента, допълни той. Самият Василев бе сред тези, които седнаха на първите редове в НДК в нощта, когато Румен Радев бе избран за президент.

А в първата година от мандата на новия държавен глава на “Дондуков” 2 работеше синът му Слави Василев.

Заветите на Левски, идеологията, примерът му са вечни. Като пазители на тези ценности ние не можем да си позволим никакво влизане в дебрите на ежедневната политика”, отговори бизнесменът на въпрос дали зад шествието не стоят други цели и дали то няма да се превърне в протест срещу кабинета “Борисов”.

Никой няма да

поиска оставката

на кабинета,

аз поемам отговорност за това, категоричен бе Василев. “Ние не сме за оставката или за продължаването на кабинета, нямаме нищо общо. Моралът в политиката е това, което ни е необходимо. Искаме да покажем, че в политиката може да има морал”, каза той.

“Говорим за нещо много по-възвишено, морално, отговорно. Ако искат всички политици да дойдат - добре дошли са, но да не афишират политически пристрастия, да дойдат като граждани, като хора, които милеят за заветите на Левски и вярват в тях”, отправи покана той. Не се притеснявал от провокации.

На шествието ще има големи транспаранти с 15-те най-силни завета на Апостола. Тези формулирани преди 150 г. морални ориентири са абсолютно валидни и днес, но хората не ги познават или не се сещат за тях, обясни Василев. Той е убеден, че това е реалната основа, върху която може да се гради и българският национализъм, и българските стремежи за развитие на обществото и на държавата.

КОЯ Е ПРАВИЛНАТА ДАТА?

Защо годишнината се отбелязва и на 18, и на 19 февруари?

Два дни продължават честванията на Левски и Васил Василев обяснява защо е така:

Строго исторически датата е 18 февруари (6 февруари по стар стил). Но поради това, че е станало преплитане в часовете между 18-и и 19-и, е прието, че датата на обесването е 19 февруари сутринта. Тя се е наложила в продължение на много години в съзнанието на хората като датата, на която отбелязваме гибелта и саможертвата на Левски, затова и ние организираме честванията на 19 февруари.

Къкринското ханче и музеят в Ловеч без такси утре

В Ловеч туристическите забележителности, свързани с Васил Левски, ще са с вход свободен на 19 февруари. Обектите отварят врати като част от инициативата на Министерството на туризма “Денят за вас” в сряда. Музей “Васил Левски” и Къкринското ханче към Регионалния исторически музей в Ловеч ще посрещат туристи без такси.

В музея “Васил Левски” може да се види най-богатата колекция от лични вещи на Апостола, която включва оръжия, снимки и печатница за фалшиви документи. Един от интригуващите експонати е фигура в естествен размер на Левски. Музеят e включен в 100-те национални туристически обекта и днес съхранява близо 6000 културни ценности и вещи.

Къкринското ханче представя революционера по свидетелски разкази от времето, в което е заловен Апостола. В двора на ханчето може да се види единственият “свидетел” на историческите събития - вековният бряст. Обектът е обявен за паметник на културата с категория “Национално значение” през 1978 г. и е включен в 100-те национални туристически забележителности.

В сряда в община Ловеч ще се състои и поредица от възпоменателни събития, посветени на 147 години от гибелта на Васил Левски. На 19 февруари в 8 часа ще тръгне туристически поход “По стъпките на Апостола” от Ловеч до Къкринското ханче. Програмата предвижда още гражданско поклонение на паметника на Апостола, а вечерта в Драматичния театър на Ловеч ще има танцов спектакъл.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България