Бюлетините твърде дълги, за да се броят като тотофишовете (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203178 www.24chasa.bg
АННА АЛЕКСАНДРОВА

Машините на вота да дават баркод, който също да се отчита - по това БСП и ГЕРБ съгласни

Няма начин хартиени бюлетини да се броят машинно, като се използват скенери и софтуер като на тотото. Това стана ясно на заседанието на работната група за промени в изборните правила в Народното събрание във вторник.

Предложението за машинно преброяване на хартиени бюлетини в малките секции е на ДПС, но депутати на движението дори не дойдоха на заседанието. Там обаче бяха поканени експерти от спортния тотализатор, които да разяснят дали е технически възможно изборните бюлетини да се броят както се отчитат тотофишовете.

Бюлетините са твърде дълги и по тях има прекалено много мастило, което ще зацапва четеца, разяснили тото експертите. Освен това подобен скенер за броене на гласовете би струвал твърде скъпо - около 3000 лв.

Депутатите от работната група не успяха да постигнат съгласие и по другите две точки - как точно да се провежда пълното машинно гласуване и дали да има активна регистрация на избирателите.

“Разбрахме се на следващата работна група да разпишем в проект на закон някакви текстове, които да обсъдим, но към момента нямаме нищо конкретно”, каза за “24 часа” председателката на правната комисия Анна Александрова.

Има възможност депутатите да се обединят около машините, на които досега са провеждани гласувания, но с условието всяка бюлетина да има баркод, който да се чекира, допусна Александрова. За това имало подкрепа както от ГЕРБ, така и от БСП.

Шефката на правната комисия се обяви против изцяло машинно гласуване, защото щяло да откаже младите да пуснат бюлетина. “Има възрастни хора над 70 г., които не могат да работят с техника. И ако застанат пред машината, никой няма да има правото да им помогне. Тогава младите ще почакат 10-15 мин на опашката и ще си тръгнат. Трябва да наравим гласуването привлекателно за всички”, каза Александрова. Подобни опасения изрази и шефката на парламента Цвета Караянчева.

Така се връщаме в изходна позиция - дебатът зацикля отново върху това дали да има машинно гласуване, или не, отбеляза Крум Зарков от БСП. “Като че ли отново се прокрадва идеята за ограничаване, отмяна или обезсмисляне на машинното гласуване. Явно решението на правителството не значи кой знае какво за работната група”, иронизира зам.-шефът на лявата група.

Депутатите в работната група отхвърлиха предложението на Зарков за активна регистрация на избирателите - хората, които не са гласували на предходни избори, да се махнат от списъците и да се вписват отново само при тяхна заявка.

“Комисията обаче не разполага с информация за навършващите 18-годишна възраст. Предложението така няма да реши проблема, а ще създаде по-голям”, коментира Анна Александрова.

Да се ползва изборен адрес и така да се правят списъците, предложил пък Стефан Манов от ЦИК. Той бе поканен от ГЕРБ да участва в работната група като експерт.

Машинното гласуване, както и падане на забраната медиите да огласяват данни от екзитпол в изборния ден ще са теми и на следващото заседание на работната група. То може да се окаже и последно, ако не бъде постигнато съгласие.

“Ако не постигнем консенсус, ще се приключи тази работна група. По-добре да си внесем предложенията и да започваме дебатите”, каза Александрова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за