Традиционната китайска медицина дава своя принос в борбата с коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203862 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Приносът на традиционната китайска медицина в борбата с новия коронавирус не може да остане незабелязан.

„Западната медицина предлага важни поддържащи живота мерки за дишането и кръвообращението например, докато традиционната китайска медицина се фокусира върху подобряването на физическото състояние и имунитета на пациентите. Двете медицини се допълват взаимно", каза Джан Боли, академик от Китайската академия по инженерство, предава "Радио Китай".

Спортен център в Ухан бе превърнат в първата в града временна болница, ориентирана към традиционната китайска медицина. В нея ще се лекуват 800 пациента. В момента там екип от 209 лекари и медицински сестри от 20 болници по традиционна китайска медицина от цялата страна, водени от Джан Боли, лекуват и правят клинични изследвания. Препоръчваната от тях терапия включва множество билки, които се борят с високата температура, силната кашлица, загубата на апетит, гаденето, диарията, затрудненото дишане и умората.

В последната версия на схемата за лечение и диагностика на COVID-19 на Държавната комисия по здравеопазване бе включена специална глава за традиционната китайска медицина. След това Центърът за контрол на коронавируса в Ухан нареди да се прилага интегрирано лечение с двете медицини, особено на пациентите, чието състояние не е критично.

Статистиките сочат, че до момента 2 220 медици от болниците по традиционна китайска медицина в Китай са в Хубей и помагат на своите колеги в битката с новия коронавирус.

Джан каза, че при пациенти с леки симптоми след лечението с традиционна китайска медицина се наблюдава подобрение, а при критичните случаи тя подобрява състоянието на белите дробове, помага за по-доброто насищане на кръвта с кислород и ограничава употребата на антибиотици. Той добави, че екипът му има планове в продължение на една година да продължи лечението на 100 от изписаните от болница пациенти като им препоръча приема на билки и следи за състоянието им в продължение на една година.

Нелекарственото лечение, като вендузи, акупунктура и масаж гуаша, също могат да помогнат на пациентите за по-ефективното възстановяване след изписването им от болница, добави Тун Сяолин, академик от Китайската академия на науките.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане