Американското правителство ускорява строежа на граничната стена с Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203915 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Американското правителство обяви във вторник, че отменя действието на федерални закони за обществените поръчки по отношение на стената по границата с Мексико, за да ускори строежа й, съобщи Асошиейтед прес.

Департаментът по вътрешна сигурност съобщи, че това действие ще позволи 177 мили (283 километра) стена да бъдат построени по-бързо в щатите Калифорния, Аризона, Ню Мексико и Тексас. Десетте закона, действието на които се прекратява, изискват открит конкурс и дават право на изгубилите кандидати да обжалват избора на изпълнител, предава БТА.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф използва правомощията си по силата на закон от 2005 г., който му позволява да прекратява действието на закони при изграждането на гранични огради.

За първи път обаче това право се използва за прекратяване на действието на федералните правила за обществените поръчки. Досега то винаги е било прилагано по отношение на оценките за въздействието върху околната среда.

Според правителството на президента Доналд Тръмп освобождаването от правилата за обществените поръчки ще позволи тази година да бъдат изградени поне 94 мили (150 километра) стена, което ще доближи Тръмп до обещаните в началото на мандата му 450 мили (720 километра).

Критици на решението казват, че то отстранява ключови гаранции за данъкоплатците. Конгресменът-демократ Бени Томпсън, председател на комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите на Конгреса, каза, че "приятелчетата (на президента) най-вероятно ще бъдат облагодетелстваните".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха