Макрон: Слагам край на практиката чужди страни да пращат имами и преподаватели

https://www.24chasa.bg/novini/article/8203981 www.24chasa.bg
Еманюел Макрон СНИМКА: РОЙТЕРС

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че ще сложи край на практиката чужди страни да изпращат имами и преподаватели във Франция, съобщи Ройтерс.

Според Макрон цел на тази мярка е да се сложи край на риска от "сепаратизъм".

Досега френският президент избягваше въпросите, свързани с мюсюлманската общност във Франция - най-голямата в Европа, като вместо това се фокусираше върху икономическите реформи, предава БТА.

По-малко от месец преди местните избори Макрон заяви, че постепенно ще прекрати системата, която позволява на Алжир, Мароко и Турция да изпращат имами във Франция, където проповядват в джамиите. Според него това е нужно, за да се пресече чуждото влияние и да се гарантира уважението към законите от всички.

Френският президент каза, че всяка година във Франция се изпращат 300 имами от споменатите страни. Той заяви, че 2020 г. ще бъде последната, в която ще пристигнат толкова много.

Макрон каза, че правителството му е поискало от организацията на мюсюлманите във Франция да намери решения, чрез които имами да бъдат подготвяни на френска територия, да владеят френски език и да се гарантира, че няма да разпространяват ислямистки възгледи.

Еманюел Макрон, който често е атакуван от крайнодясната лидерка Марин льо Пен за начина, по който осъществява интеграцията на френските мюсюлмани, каза още, че ще прекрати практиката френски ученици да бъдат обучавани от преподаватели, платени от чужди правителства.

Франция има споразумения с девет страни, сред които Алжир, Мароко, Тунис и Турция, по силата на които техните правителства могат да изпращат преподаватели във френските училища да преподават майчин език на ученици с произход от тези страни.

Макрон каза, че е постигнал съгласие тази практика да бъде прекратена с всички страни, освен с Турция.

"Няма да позволя на никоя страна, която и да е тя, да подхранва сепаратизъм. Не може да има турски закон на френска територия. Това не може да бъде", каза Макрон.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха