Турският печат коментира оправдателните присъди за протестите в Гези

https://www.24chasa.bg/novini/article/8204134 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Правосъдието дойде и си отиде", пише в заглавие днес турският в. "Карар" по повод съдебната присъда вчера по емблематично дело за протестите за парка Гези в Истанбул. Съдът за тежки престъпления в Истанбул изненадващо оправда девет души, обвинени в опит да свалят турското правителство по време на екологичните протести в парка Гези в Истанбул през 2013 г., за които прокуратурата искаше доживотен затвор при строг режим. Сред тях е и 62-годишният бизнесмен, филантроп и правозащитник Осман Кавала, единственият зад решетките, който прекара 840 дни в затвора. Досиетата на седем други подсъдими, които се намират извън страната, в т.ч. актьорът Мехмет Али Алабора и опозиционният журналист Джан Дюндар, бяха отделени, а заповедите за ареста им - анулирани. Само часове след оправдателната присъда обаче турската прокуратура издаде нова заповед за ареста на Кавала, този път по обвинение за причастност към опита за преврат в страната от лятото на 2016 г. Освен това прокуратурата обяви, че ще обжалва оправдателните присъди, издадени от истанбулския съд, отбелязва "Карар".

"Криза за Гези в съда" - под това заглавие в. "Тюркие" съобщава за вчерашната съдебна развръзка. "Никой не бил виновен за бунта за Гези, който започна под предлог няколко дървета и се превърна в опит за преврат на ФЕТО и леви организации", коментира проправителственият вестник. Според изданието протестите са довели страната "до ръба на пропастта", а чрез провокации на полицаи гюленисти с палене на палатки събитията са се разпрострели из цялата страна. "Осем души загинаха и бяха нанесени загуби за милиарди лири. Икономиката беше разтърсена", отбелязва "Тюркие", предава БТА.

Сходен е коментарът на в. "Дирилиш постасъ". "Гезиджиите получиха съдебна подкрепа", гласи заглавието на вестника по темата. "Оправдателна присъда за онези, които преследваха преврат", отбелязва още изданието, според което решението на съда представлява "одобрение за тласкането на Турция към хаос от вандалите гезиджии".

Турските вестници свързват името на Осман Кавала с това на Джордж Сорос, определяйки турчина като "колега" и "партньор" на американския милиардер и филантроп от унгарски произход.

"Съдът освободи провокаторите на Гези, финансирани от Сорос", отбелязва и "Йени акит". "Палеха, рушаха, убиваха; оправдаха (ги)", посочва още изданието. Според вестника "провокаторите" са използвали като повод "преместването на 3-4 дървета, за да превърнат Турция в пожар, да създадат среда на хаос в цялата страна и да сменят законното правителство".

Опозиционният печат обаче предлага съвсем различен коментар на вчерашната съдебна развръзка.

"Делото ви рухна, мечтите ни са живи", пише "Биргюн", според който обвинителният акт, "изготвен въз основа на очернянето от правителството на съпротивата за Гези", е станал на пух и прах. Съдът постанови, че не са намерени конкретни и категорични доказателства, приложими в съда, в потвърждение на обвиненията, посочва изданието. "Прогресивните среди на Турция, които подкрепят равенството, справедливостта, секуларизма и демокрацията, въпреки целия натиск продължават седем години (след Гези) да се борят без да отстъпват и крачка", пише още "Биргюн".

"Не можете да опетните съпротивата за Гези", заявява и опозиционният "Джумхуриет". "Всички подсъдими бяха оправдани, но отново бе приложена същата тактика. Кавала не беше пуснат на свобода, като му бяха предявени нови обвинения", обобщава вчерашните развития вестникът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска