Ананиев: 23-ма са изследвани в България за коронавирус, всички проби - отрицателни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8204337 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

6200 маски са осигурени на служителите на „Гранична полиция“, отдел „Български документи за самоличност“ и отдел „Миграция“, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на изслушване в парламента по темата с коронавируса.

Отрицателни са пробите на украинския гражданин в Стара Загора, за който имаше съмнения, че може да е болен от вируса, като на 18 февруари е минал карантинни срок, каза по темата и здравният министър Кирил Ананиев.

Касае се за мъж на 40 г., живеещ постоянно в Стара Загора, музикант, саксофонист, здравнонеосигурен, без общопрактикуващ лекар. На 4 февруари той се завръща у нас от Китай след няколколмесечен престой. Остава под домашна карантина в жилището си. На 14 февруари повишава еднократно темепература на 38 градуса. На 15 февруари е хоспитализиран в болницата в Стара Загора. Резултатът от изследването е отрицателен. По време на престоя си в болницата няма темепература. Вече пациентът е изписан, разказа за случая от трибуната в пленарна зала министър Ананиев.

От началото на епидемията Министерството на здравеопазването е предприело незабавни мерки за превенция от коронавуруса. Спазват се препоръките на СЗО. Изготвени са и са издени пима до всички здравни заведения. В писмата са дадени указания за адекватни изследвания на пациенти с респираторни заболявания, заяви Кирил Ананиев.

До момента у нас са изследвани 23 лица завърнали се от Азия и всички са с отрицателен резултат. По последни данни в Европа са регистрирани 47 случая на заразени с опасния вирус, но няма заболели на Балканите, успокои Ананиев.

С цел предпазване на българските граждани от коронавируса вече по летищата у нас е въведено термометриране на пътниците с термокамери. Лицата с повишена температура се изолират и ако са посетили Китай се транспортират за хоспитализация. Предоставени са указания и на РЗИ Варна, Бургас и пристанищата, от 11 февруари има информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси свързани със заболяването. Тези мерки не са въведени в редица европейски държави, подчерта министър Ананиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи