Кабинетът на Борисов застава зад БЕХ по делото за газа срещу Брюксел (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8205712 www.24chasa.bg

Кабинетът одобри в сряда позицията на България по делото на БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрасгаз" срещу Европейската комисия пред общия съд на Европейския съюз.

Това е прословутото дело "БЕХ-газ" срещу холдинга и дъщерните му дружества за злоупотреба с господстващо положение на пазара, решението на ЕК е от 17 декември 2018 г. Още тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че българската страна ще обжалва. Глобата, което ЕК наложи, а компаниите вече платиха, е 77 млн. евро. Ако България спечели, те ще трябва да им бъдат възстановени.

БЕХ и газовите му компании не приемат заключението на ЕК, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар.

Делото в ЕК е по сигнал от 2011 г. от "Овергаз" за отказ за достъп до тръбите на "Булгартрансгаз" и до газовото хранилище в Чирен. Помнят се и обиски на ЕК в офисите на държавните компании и на "Овергаз".

При обявяване на решението на ЕК за злоупотреба с господстващо положение министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че от Брюксел са настоявали за приватизация на "Булгартрансгаз". Тя заяви, че от 2015 г. се водят разговори с ЕК на политическо ниво и на ниво дружества. Българската страна се е надявала да се постигне споразумение, защото е смятала, че има основание за това. Петкова заяви, че ЕК настоявала в "Булгартрансгаз" да влезе чуждестранен оператор, тоест дружеството да бъде приватизирано.

"Това за България и за българското правителство е червена линия, която не можем да прекрачим, защото газовата инфраструктура е свързана с енергийната и с националната сигурност. Компромиси с националната сигурност не можем да правим," заяви тогава тя.

На 1 март миналата година БЕХ, "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" подадоха жалба срещу решението на ЕС пред Общия съд на ЕС.

Жалбата цели пълна или частична отмяна на решението на ЕК, както и отмяна или намаляване на наложената имуществена санкция. Встъпването на Република България по делото е необходимо както за защита на интересите на енергийните дружества, така и за предотвратяване на имуществени и репутационни последици за държавата, се казва в правителственото съобщение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване