В името на "Левски"! Треньорите и директор се отказали от заплати, футболистите играят без премии

https://www.24chasa.bg/sport/article/8205816 www.24chasa.bg
Павел Колев се покланя пред паметта на Васил Левски на Паметника на Апостола. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бившият съсобственик на "Левски" Александър Ангелов дари над 140 хиляди лева, след като дарения направиха също Иво Тонев, Николай Иванов и Тодор Батков

Всички в "Левски" са се отказали от премии още през ноември, когато са дошли първите индикации за проблеми за собственика и трудности финансирането на клуба. От януари пък треньорът Петър Хубчев и хората в щаба му и изпълнителният директор Павел Колев са се отказали от заплатите си и работят без пари за клуба.

За безпрецедентното отказване от възнаграждения от треньори, футболисти и ръководители "в името на "Левски" съобщи самият павел Колев. След поднасянето на венци на Паметника на Васил Левски в София по повод 147-ата годишнина от обесването на Апостола, Колев бе попитан за коментар на думите на Венци Стефанов, че "директорът взема 22-23 хиляди лева, а други по 12-13 хиляди". 

"Това дребнотение, типично в стила на Венци Стефанов на този ден стои нелепо, не мисля да му отговарям. Това са цифри, които нямат никакво покритие в реалността. Първо, моята заплата е поне три пъти по-малко от цитираната от Венцеслав Стефанов. И второ, аз писмено съм се отказал от тази заплата още януари месец. Не съм го казвал по медиите не за друго, а защото смятам, че това е морален акт. Мисля, че всеки изпълнителен доректор на мое място би постъпил по същия начин. А именно - докато хората в администрацията, футболистите, треньорите в ДЮШ и всички, които в момента работят за този клуб, не си получат заплатите, аз нямам право да получа своята. Не се гордея с това и затова не съм излизал да бия камбаната, а очевидно трябваше да направя това, за да задоволя някои първични инстикти на някои хора. Това е първото. Второто - не съм и единсвения, който го е направил, има и други хора. Ако те преценят, нека кажат", заяви Павел Колев.

Попитан дали има и футболисти, които са си намалили заплатите доброволно, той отговори: "Не, такива, които са си намалили заплатите доброволно няма. Но още от ноември месец, когато се разбра, че евентуално бихме могли да имаме някакви проблеми, футболистите доброволно се отказаха от премии, заедно с треньорите. Дойдоха при мен и го декларираха. Отделно треньорите също се отказаха от заплатите си и това също е важно да се знае, защото и по тази тема има спекулации.Така че информацията, която се появи преди десетина дни, че "Левски" спира премиите, не е вярна."

"Други информации, които се пускат целенасочено от други хора, също не са верни. Писа се, че новото ни попълнение Спиерингс е позлатен и взема 30 хиляди евро заплата. Изобщо не е вярно. Откакто аз съм в "Левски" и Ивайло Петков е спортен директор на "Левски", ние не сме подписвали договор с футболист с такава заплата. Защото политиката на клуба вече е съвсем различна. И ние сме търсили през цялото това време оптимално съотношение между качествата на играча и претенциите му за заплата, както и трансферната сума. Конкретна сума няма да споменавам, но най-високоплатеният ни футболист е подписал договор преди ние да сме били в клуба. Не сме били близо дори, подписвайки с нов футболист, до такава заплата. Просто защото променихме политиката. Ясно е какво се цели - да се каже, че в "Левски" са разполагали с неоправдано много пари в последната една година, харчени са некомпетентно и така нататък. Но това няма почва в реалността. Още по-малко ще има почва, когато един ден дойдат следващите след нас и проверят документацията. Защото тази дезинформация цели да настроят хората срещу нас и да ги накарат да не помагат на клуба. И въпреки това те го правят - а всяка вечер може да прочетете отчетите", заяви още изпълнителният директор на "Левски".

"Въпреки изявленията, които са абсолютно целенасочени, за да се разедини левскарската общност, днес един от бившите собственици - Александър Ангелов, дари малко над 140 хиляди лева на "Левски" безвъзмездно. Други бивши собственици - също. Първият, който ми се обади преди две седмици - Иво Тонев, също дари пари. Николай Иванов, Тодор Батков. Това са хора, които са управлявали "Левски". Сигурно всички те са допускали грешки, както и ние сме допускали. Но всички те се обединиха, за да помогнат на клуба, без значение че някои хора, които до вчера наричаха публиката на "Левски" олигофрени и наркомани, вчера изведнъж станаха техни защитници и взеха да говорят в техен интерес, все едно, че им помагат. Което е толкова лицемерно, че няма накъде", разкри Павел Колев.

Той добави, че няма промяна в ситуацията с генералния спонсор на клуба - от Националната лотария, са готови да помагат, но в момента няма как да го направят. "Аз съм поел отговорност не само към вас, а към всички левскари да изляза и да кажа, когато има промяна. В момента такава няма. Борим се - не със собствени сили. Защото много хора ме спират, поздравяват ме, тупат ме по рамото и ме молят да остана в клуба, но аз искам да се обърна към тях и да им кажа, че не аз съм този, който е направил нещо. Хората, които даряват всеки ден, хората, които си купуват абонаментни карти всеки ден, които си купуват фланелки всеки ден - това са хората, които спасяват "Левски" в момента. Защото сега ще преведем някаква част от заплатите на футболистите, благодарение на тези хора, които са си дали от заплатата, дали са пари от джоба си, за да може"Левски" да просъществува в този месец нормално. Аз не съм направил кой знае какво, освен да давам отчетност на хората и да им казвам истината", каза Колев.

И уточни, че даренията на левскарите отиват само и единствено за вноските към НАП, а парите, с които ще бъдат платени част от заплатите на играчите, са от приходи от билети, абонаментни карти и продадени фланелки.

Запитан колко време "Левски" може да издържи по този начин, изпълнителният директор отговори: "Към днешна дата мога да ви кажа, че ако хората продължават да ни подкрепят по начина, по който го правят в момента, ние ще завършим сезона без проблем. След това ще трябва да седнем да мислим какво точно да направим, защото това са разговори и с организациите на феновете, и с хората, които са готови да дават средства - спонсори, рекламодатели. Сами разбирате, че ние не можем да поставяме цели и да чертаем екшън план, по който да ги постигнем, без да сме наясно с какъв бюджет ще разполагаме. Няма проблем да се намали бюджетът, дори и драстично. Но най-големият проблем е да изкараме до края на сезона, защото най-големият разход са футболистите. А няма нормален клуб в света, който по средата на сезона да намалява заплатите на футболистите."

"Ако искате да чуете за един провал на управлението през последната година - ето ви го. За последната година не направихме нищо, че да ангажираме привържениците на "Левски", не работехме с тях, допуснахме огромна грешка, и въпреки това хората ни подкрепят. По-хубаво нещо не знам да се е случвало на "Левски" в последните години", каза още Павел Колев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска