Вижте как цигуларка свири, докато ѝ премахват мозъчен тумор (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8205975 www.24chasa.bg
КАДЪР: ABC News

Хирурзи в болницата "Кингс колидж" в Лондон изрязаха мозъчен тумор у жена, докато тя свиреше на цигулка по време на операцията, предаде Асошиейтед прес.

Лекари прибегнали до картографиране на мозъка на 53-годишната цигуларка Дагмар Търнър преди операцията, за да идентифицират зоните, които са активни, докато тя свири на музикалния инструмент, и контролират говора и движенията.

След това пациентката била разбудена от анестезията по средата на хирургичната интервенция, за да може да посвири и да се гарантира, че лекарите не увреждат важни мозъчни зони, които контролират движенията на ръцете на Дагмар.

"Знаехме колко важна е цигулката за Дагмар, така че бе от изключително значение да съхраним функциите на онези деликатни мозъчни зони, които й позволяват да свири - заяви неврохирургът Киумарс Ашкан. - Изрязахме над 90 на сто от тумора, включително във всички свързани с агресивна активност подозрителни зони, съхранявайки функциите на лявата й ръка."

Търнър, която свири в Симфоничния оркестър на остров Уайт, напуснала болницата три дни по-късно. Цигуларката оцени високо усилията на Ашкан, който е голям фен на музиката, и неговия екип и се надява скоро да се завърне в оркестъра.

"Мисълта, че може да загубя способността си да свиря, беше ужасяваща, но проф. Ашкан разбра безпокойството ми - каза тя. - Той е екипът му планираха по свой начин операцията, от картографирането на мозъка ми до нужното за свиренето положение на тялото ми."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал