Омбудсманът поиска престъпленията при домашно насилие да се наказват още при първия акт (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8206082 www.24chasa.bg

Да се премахне от Наказателния кодекс изискването за разглеждане престъплението като извършено в условията на домашно насилие само при системност, т.е. три последователни акта на домашно насилие. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева по време на участието си в 75-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация в Женева днес.

Виж видео тук

По силата на нова процедура, тя бе първият национален омбудсман, изслушан от Комитета на ООН и бе официално поздравена от председателя му.

Омбудсманът поиска престъпленията при домашно насилие да се наказват още при първия акт (видео)

„Смятам, че направените промени в националното законодателство, свързани с борбата с домашното насилие през миналата година са важна крачка, но усилията категорично трябва да продължат, тъй като проблемът е много сериозен. Например, една жена може да бъде убита още при първия акт на домашно насилие, т.е. изискването за системност определено пречи за получаване на по-тежко наказание”, посочи доц. Ковачева.

Виж видео тук

Тя подчерта, че няма официална статистика колко са жертвите в България, но е факт че над 30 000 сигнала се подадени на „горещата линия”, а през 2019 година средно две жени на месец са загубили живота си в следствие на домашно насилие.

В изказването си пред Комитета на ООН омбудсманът препоръча още да бъдат инкриминирани всички фирми на домашно насилие, включително сексуално и икономическо насилие, да се инкриминират всички форми на психологическо насилие и да се предвиди по-ясна дефиниция на съществуващото определение за преследване.

Доц. Диана Ковачева обърна внимание и на факта, че 30-дневният срок за искане на заповед за защита е твърде кратък и препоръча той да бъде удължен, поиска задължаване на насилника, който да участва в програми срещу насилието, увеличаване на кризисните центрове, особено за София и градове, където няма такива центрове и др.

В рамките на участието си в Женева Диана Ковачева проведе работна среща и с докладчика на комитета на ООН за България г-н Елфин Сафаров, както и с г-жа Цедев, директор за Европа и Средна Азия към Върховния комисар по правата на човека в ООН.

Виж видео тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип