Даниел Панов, шеф на НСОРБ: 5 общини са заявили пътища за отпадане от винетни такси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8207381 www.24chasa.bg
Даниел Панов, шеф на НСОРБ: 5 общини са заявили пътища за отпадане от винетни такси

Получените в националното сдружение заявки са от Белица, Челопеч, Рила, Павликени и Варна

Пет общини са изпратили заявки за пътища от републиканската пътна мрежа, за които да не бъдат събирани винетни такси, съобщи шефът на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Получените в НСОРБ заявки са придвижени по съответния институционален ред, като все още текат процедурите, свързани с промяна на собствеността - от публична държавна в публична общинска.

"Списъкът на пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, е приет с решение на Министерския съвет и обнародван в "Държавен вестник". Участъците, за които се дължи винетна такса, са още от 2004 г.

В момента държавата въведе строг контрол по спазването на правилата. В началото на миналата година кметове на общини изразиха желание определени пътни участъци - част от републиканската пътна мрежа, да бъдат освободени от заплащане на винетни такси, поради това че обслужват население на една и съща община или осигуряват единствен достъп до обекти извън територията на населено място.

Още тогава НСОРБ проведе консултации с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Позицията на държавните институции бе категорична - в случай, че дадена община иска освобождаване на определени участъци от заплащане на винетна такса, то следва тя да поеме ангажимент по поддръжка и ремонт на тези участъци и да предприеме действия за промяната на собствеността - от публична държавна той да бъде актуван като публична общинска собственост.

Нужно е и решение на съответния общински съвет, на базата на което кметът сключва споразумение с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Промяната се утвърждава от Министерски съвет", поясни Даниел Панов.

Панов е категоричен, че НСОРБ своевременно е информирало всички кметове на общини. Получените заявки са от общините Белица, Челопеч, Рила, Павликени и Варна.

Към момента е финализирана процедурата на община Рила - за пътен участък от републикански път III-107 - Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна. Чака се решение на Министерския съвет.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико