10-местни кабини, ако се възстанови Княжевският лифт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8207536 www.24chasa.bg

“Витоша ски” внесе документи, 8 млн. евро за реконструкцията

“Витоша ски” внесе мотивирано предложение за допускане на изработването на Специализиран подробен устройствен план за обект “Пътническа въжена линия Княжево - Копитото, така както изисква действащата нормативна уредба. Документацията е вече в направление “Архитектура и градоустройство” при Столична община.

С това се слага край на спекулациите, че фирмата няма намерение да прави нещо в планината на столичани.

“Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк “Витоша” правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче определени специалисти твърдят, че е възможно, и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна”, коментираха от фирмата.

Още преди изборите номиналният собственик на “Витоша ски” Ерих Гумерер е имал среща с кмета на София и главния архитект Здравко Здравков, на която ги е запознал с плановете на “Витоша ски”. Гумерер е изпълнителен директор на най-големия производител на технологичен сняг “Техноалпин” с оборот от над 700 млн. евро годишно, който работи в 2226 световни курорта, като в голяма част от тях има и акционерно участие. За всички съоръжения на Витоша има оферти от двамата най-големи производители на лифтове в света “Допелмайер” и “Лайтнер”. Те са официално подадени в българската фирма.

По предварителни планове възстановяването и реконструкцията на лифта над Княжево ще струва минимум 8 млн. евро. Кабинките ще са с 10 места, капацитетът като начало ще бъде 2500 души на час.

Ще се ползва същото трасе, но няма как да бъдат включени старите стълбове и стъпки, защото при новите лифтове те са различни. И точно тук идва конфликтът между закон и устройствен план - единият забранява да се изключват земи от горския фонд, а другият го разрешава.

Ако реконструкцията се осъществи, на долната станция ще трябва паркинг за най-малко 1000 коли. 

Анализ на вариантите как да се възстанови нареди Фандъкова

В момента тече цялостен правен анализ на съотносимото законодателство и действащия план за управление на Природен парк “Витоша”. Целта е да се изследват всички възможности за възстановяване на Княжевския лифт. Анализът е разпореден от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

“Витоша ски” внесе вчера искане за допускане на изработването на специализиран подробен устройствен план за въжена линия Княжево - Копитото. То ще бъде изпратено за становище от две министерства - на екологията и на земеделието, коментираха от Столичната община.

През 2018 г. по заповед на Фандъкова бяха проверени съоръженията на Княжевския лифт. После дирекцията по общински строителен контрол издаде заповеди за възстановяването на долна и горна лифтова станция. Заповедите обаче се обжалват и са на втора инстанция в съда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска