Гърция: Връщането на фризовете от Партенона няма връзка с преговорите за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/8207712 www.24chasa.bg

Гърция се дистанцира днес от твърденията, че планира да вмъкне в преговорите за Брекзит стария спор за връщането на фризовете от Партенона, които се съхраняват в Британския музей, предаде Ройтерс.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас каза, че Атина ще продължи кампанията си за връщане на мраморните фризове, датиращи от преди 2500 години, и ще обмисли какви инструменти да използва, за да подкрепи каузата си.

"Искането на Гърция за връщане на фризовете от Партенона си остава твърдо и то не е свързано със споразумението за Брекзит. Ние ще продължим да настояваме за тяхното връщане и ако това е инструмент, който можем да използваме, ще го обмислим, когато му дойде времето", каза Пецас.

Гърция настоява да й бъдат върнати десетките скулптурни фигури и фризове от Партенона, които са били отнесени през 1803 г. от британския дипломат в Османската империя лорд Елгин, информира БТА.

Британският музей, където са изложени фризовете от гръцкия паметник от 5 в. пр.н.е., отказа да върне мраморните фигури, като заяви, че лорд Елгин ги е придобил със законен договор с Османската империя и те са част от "общочовешкото наследство".

Проект за позицията на Европейския съюз в преговорите за бъдещите отношения с Великобритания, до който Ройтерс е имала достъп, настоява за "връщане или реституция на незаконно изнесени културни обекти в страните им на произход". Документът не споменава конкретни културни обекти, но според европейски дипломат текстът е бил включен по искане на Гърция и подкрепен от Италия.

Миналия месец гръцкият министър на културата Лина Мендони нарече Елгин "сериен крадец", който е използвал незаконни средства, за да изнесе фризовете. Тя изрази надежда, че са назрели условията за връщането на мраморните фигури.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г