Гърция: Връщането на фризовете от Партенона няма връзка с преговорите за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/8207712 www.24chasa.bg

Гърция се дистанцира днес от твърденията, че планира да вмъкне в преговорите за Брекзит стария спор за връщането на фризовете от Партенона, които се съхраняват в Британския музей, предаде Ройтерс.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас каза, че Атина ще продължи кампанията си за връщане на мраморните фризове, датиращи от преди 2500 години, и ще обмисли какви инструменти да използва, за да подкрепи каузата си.

"Искането на Гърция за връщане на фризовете от Партенона си остава твърдо и то не е свързано със споразумението за Брекзит. Ние ще продължим да настояваме за тяхното връщане и ако това е инструмент, който можем да използваме, ще го обмислим, когато му дойде времето", каза Пецас.

Гърция настоява да й бъдат върнати десетките скулптурни фигури и фризове от Партенона, които са били отнесени през 1803 г. от британския дипломат в Османската империя лорд Елгин, информира БТА.

Британският музей, където са изложени фризовете от гръцкия паметник от 5 в. пр.н.е., отказа да върне мраморните фигури, като заяви, че лорд Елгин ги е придобил със законен договор с Османската империя и те са част от "общочовешкото наследство".

Проект за позицията на Европейския съюз в преговорите за бъдещите отношения с Великобритания, до който Ройтерс е имала достъп, настоява за "връщане или реституция на незаконно изнесени културни обекти в страните им на произход". Документът не споменава конкретни културни обекти, но според европейски дипломат текстът е бил включен по искане на Гърция и подкрепен от Италия.

Миналия месец гръцкият министър на културата Лина Мендони нарече Елгин "сериен крадец", който е използвал незаконни средства, за да изнесе фризовете. Тя изрази надежда, че са назрели условията за връщането на мраморните фигури.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за