Шефът на турския парламент осъди "примитивната ислямофобия" на Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8207821 www.24chasa.bg
Турският парламент Снимка: Ройтерс

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп осъди днес "примитивната ислямофобия" на френския президент Еманюел Макрон, реагирайки на обявени вчера от Макрон мерки срещу "ислямския сепаратизъм" , предаде АФП.

В съобщение в Туитър Шентоп посочи, че заявленията, направени вчера от Макрон при посещение в Мюлуз /Източна Франция/ за "борбата срещу ислямския сепаратизъм", са "знак за примитивна ислямофобия".
Макрон заяви, че "политическият ислям няма място" във Франция и посочвайки специално Турция, той увери, че няма да позволи на "никоя страна да подхранва на територията на републиката сепаратизъм, бил той религиозен, политически или основан на идентичността".

Като отбеляза присъствието на много жители от турски произход в Мюлуз, Макрон подчерта, че те са "изцяло французи" и че трябва да имат "същите права като всички французи", но също така и че те трябва да се "подчиняват на същите закони като всички французи". Той каза, че не може да има турски закони на територията на Франция.

Макрон обяви също, че от следващата учебна година ще бъде прекратена практиката на факултативни часове по чужди езици, водени от преподаватели, определени от правителствата на други страни, включително Турция, пише БТА.

Франция има споразумения с девет страни, сред които Алжир, Мароко, Тунис и Турция, по силата на които техните правителства могат да изпращат преподаватели във френските училища да преподават майчин език на ученици с произход от тези страни. Макрон каза, че е постигнал съгласие тази практика да бъде прекратена с всички страни, освен с Турция.

Франция би трябвало да се изправи пред своето расистко и пълно с кланета минало вместо да измисля въображаем враг като ислямския сепаратизъм, посочи Шентоп.

Той обвини също Франция, че "разстройва мира в Сахел и в Либия", като доставя, според него, оръжия на силния човек в Източна Либия Халифа Хафтар, както и че "поражда хаос в мюсюлманския свят".

Дипломатическите отношения между Париж и Анкара се обтегнаха през последните месеци, специално по темите за конфликтите в Сирия и в Либия, или във връзка с турските амбиции по отношение на залежите от въглеводороди в Източното Средиземноморие, отбелязва АФП.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г