Радев поведе 300 на шествие и обяви: Демокрацията е похитена (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8207844 www.24chasa.bg
Лидерката на БСП Корнелия Нинова, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът Румен Радев и председателят на комитет “Васил Левски” Васил Василев сред хората на шествието. Зад тях са червените депутати Таско Ерменков и Георги Свиленски. СНИМКА: Йордан Симeонов

Нашата битка за идеалите на Апостола е сега - на такива хора ли оставихме народната работа, призова в той словото си

В колоната му соцдепутати начело с Нинова, БОЕЦ, “Възраждане” и вечни протестиращи. Скандално освиркаха кмета на София по време на церемонията пред паметника

“Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!” Така започна речта си пред паметника на Васил Левски на церемонията за за 147 г. от смъртта му президентът Румен Радев.

Викове отекнаха сред множестото в края на словото на столичния кмет Йорданка Фандъкова и при първите думи на президента. “Искам да помоля всички в този свят за България ден да се въздържаме от викове”, направи забележка Радев на освиркващите, повечето от които вероятно пристигнали с поведеното от него по-рано шествие към паметника.

“Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега”, оповести президентът. И изреди за какво трябва да се води битката: “Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола

подменят

демократската

република с

деспотско-

тиранска

система?

Но причина за неволите не са само “търговците в храма на българската демокрация”, а и “в нашето собствено униние, което ги допусна там, примирението с лъжата и грабежа, с бедността и несправедливостта”, продължи той.

Цитира думи на Левски: “Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия.” Но тази горчива констатация не го е спряла да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република, а смъртта му само ускорява пътя към Освобождението.

“И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство. Затова нека днес изправим глави.

Нека не

забравяме, че

всичко зависи

от нашите

“задружни

усилия”

Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме.

България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им”, обърна се към множеството президентът и завърши с “Да живее чистата и свята република! Да живее България!”.

Преди това близо 300 души се събраха малко преди 17 часа пред президентството за гражданското шествие в памет на Васил Левски, в което се включи Румен Радев.

“Пътят на безсмъртието” - от килията на Апостола до бесилото, бе изминат по инициатива на общобългарския комитет “Васил Левски” начело с бизнесмена Васил Василев, поканил за патрон президента.

Вицето Илияна Йотова пък по традиция от предшественичката си Маргарита Попова е патрон на децата от организацията.

Няма да има оставки, няма да се политизира шествието, зарече се Василев ден по-рано пред “24 часа”. Политиците били поканени само като граждани.

“Гражданите” от

БСП в шествието

поведе

лидерката

Корнелия Нинова

Бяха и червените депутати Георги Сливенски, Таско Ерменков, Георги Гьоков и др.

Писателят Антон Дончев също се включи по пътя от градската галерия, където някога е бил конакът с килията на Левски, към паметника, издигнат на мястото на обесването му.

Основно ядро в колоната обаче се оказаха вечните протестиращи против правителството хора от партия “Възраждане” на Костадин Костадинов, както и хора от сдружението “Боец”,

финансирано от

банкера беглец

Цветан Василев

Включи се вечният Йоло Денев, който призова президента да обяви военно положение.

На мястото се оказа и Цецо Рокера, един от организаторите на протестите против правителството през 2013 г., тръгнали от цената на тока и довели до оставката на правителството на Борисов.

Иначе МВР бе взело усилени мерки за сигурност за шествието на Радев. Свикването му породи смут в държавата в последните дни, след като президентът създаде специално събитие във фейсбук, а бившият шеф на кабинета му и настоящ ляв евродепутат Иво Христов призова “Да го подкрепим!”. Няма данни за организирани рейсове от страната, съобщи по-рано през деня вътрешният министър Младен Маринов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради