Две свои присъди - за хазарт и побой, и антики в кашони пазел в офиса си Васил Божков (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8207886 www.24chasa.bg

Документ за криминалистическа регистрация и две присъди, както и антики в насипно състояние, напъхани в кутии и найлонови торбички, откриха следователите към Специализираната прокуратура в офиса на Васил Божков на ул. “Московска” 43.

Те се натъкнали на находките в сряда, когато в 9,30 ч започна поредното изнасяне, при спазването на всички правила за съхранение на антични предмети, от колекцията на бизнесмена. Артефактите отиват в Националния исторически музей, където са създадени условия за правилното им съхранение. 

В заключена каса била намерена оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на името на Васил Божков.

На бланката били нанесени регистрация, както и две присъди.

Едната била от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност. Присъдата му била 500 лева глоба. Втората била от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда.

Върху предвиденото място

на бланката

имало и

мастилен

дактилоскопичен

отпечатък

на Божков

Заради открития оригинален документ Специализираната прокуратура е поискала главният секретар на МВР да назначи проверка.

Тя трябва да изясни дали и кога бизнесменът е бил регистриран в МВР, както и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации. 

Проверката ще установява още съхраняват ли се бланките образец №5 по законовия ред и къде, в чии правомощия и компетентност попада контролът по опазването им.

Главният секретар ще проверява и дали има данни в системите на МВР, че бланката е била връчена в оригинал на Васил Божков. Ако има - кога е станало.

В мазето на “Московска” 43 следователите и експертите пък се натъкнали на още интересни находки.

Там се “съхранявали” много предмети, имащи белезите на движими културни ценности. Тепърва ще се изяснява произходът им.

По някои от

артефактите

още имало следи

от непочистена

пръст

Повечето били в “насипно състояние”.

Те не се съхранявали по установения ред. Напротив, били натъпкани в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други били оставени директно върху подовата настилка.

Сред предметите с белези на движими културни ценности имало и такива, които били увити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички, съобщиха от прокуратурата. 

Оттам отново припомниха, че намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването. “Те се опаковат и транспортират при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности”, казаха от държавното обвинение.

Изземването

на предметите

става

в присъствието

на служители от

Националния

исторически

музей,

където артефактите ще бъдат оставени на съхранение.

Въпреки строгото спазване на изискванията при пренасянето на предметите, от фондация “Тракия” за пореден път възнегодуваха срещу транспортирането им.

Претърсването в офиса и домовете на Васил Божков започна на 29 януари, когато прокуратурата му повдигна задочно седем обвинения, включително за лидер на престъпна група. Преди седмица те нараснаха на 11, като в тях бяха включени търговия с влияние и държане на културни ценности без необходимата регистрация. 

Собственикът на “Нове холдинг” бе задържан в Обединените арабски емирства само дни след като беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол и му беше издадена Европейска заповед за арест. В неделя стана известно, че след като е престоял в център за задържане в Абу Даби двайсетина дни, Божков бил освободен. Властите в емирствата обаче му отнели паспорта и наложили забрана да напуска страната, докато трае процедурата по екстрадицията.

В понеделник правосъдното министерество изпрати искането на прокуратурата за екстрадицията на бизнесмена, което е над 200 страници. (24часа) 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си