Красимир Коев: 12 български контейнера с вино чакат за влизане в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/8208827 www.24chasa.bg
Красимир Коев Кадър: БНТ

12 български контейнера вино има в момента, което чака да бъде административно освободено за влизане на пазара в Китай.

Наблюдавайки тези пусти улици в страната, не работят голяма част от ресторантите и магазините, има затруднение, но се надявам, че скоро всичките тези неща ще отшумят. Това коментира пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Той допълни, че наши количества вино са потеглили към края на 2019 година, за да стигнат навреме за китайската нова година, но след като се е развила болестта коронавирус, в момента има задържане на тези количества, забавя се обработката и освобождаването им за китайския пазар.

"Те пътуват с търговски флот, с кораби, някои от контейнерите още са на самия плавателен съд, други са на територията на митницата на Китайската народна република, но може би се дава приоритет на консумативи от медицинско естество или храни от първа необходимост", коментира Коев.

Пратката, която в момента изчаква в контейнери, е платена на 50%.

"В момента българските винопроизводители, дори да имат заявка, се колебаят дали да предприемат действия по товарене на контейнери и изпращане. Голяма част от договорите, които те сключват, е при пристигане на контейнерите, да бъде заплащана цената на виното. След като не е минал административен контрол и няма освобождаване от вносителя дистрибутор, който е китайска фирма, съответно те не си получават средствата и хората се притесняват да не загубят пари", посочи Коев.

Той каза още, че китайският пазар последните години се развива много интензивно. Консумацията на вино там расте всяка година с около 30-40%. Той беше категоричен, че България не изостава от всички останали страни, макар че произвежда малко количество в сравнение с Франция, Италия и Испания.

Надеждите на страната ни са били през 2020 година да удвоим своя износ за Китай, който през 2019 година достигна 5 500 000 бутилки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха