Главният прокурор на Хърватия подаде оставка, след като призна, че е масон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8209385 www.24chasa.bg
Премиерът Андрей Пленкович Снимка: Ройтерс

Главният прокурор на Хърватия Дражен Йеленич подаде в сряда оставка, след като призна публично, че е член на масонска ложа, предаде Ройтерс.

"Това членство в законна организация не влияе по никакъв начин на работата ми, но инсинуациите в обществото, свързани с моето членство, правят бъдещата ми работа на този пост невъзможна", каза Йеленич, цитиран от БТА.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че правителството е щяло да отстрани Йеленич и без той да подава оставка.

"Тук няма нищо незаконно. Въпреки това, бе създадена една необичайна ситуация, която прави трудно оставането му на поста", каза Пленкович.

Йеленич е главен прокурор от 2018 г. Някои представители на управляващата консервативна партия Хърватска демократична общност заявиха, че той трябвало ясно да заяви, че е масон, преди да поеме длъжността.

В интервю тази седмица Йеленич каза, че е станал масон, след като бил поканен от свой приятел, и е възприел поканата като признание за професионалните си качества.

Сайтът на една от масонските ложи в Хърватия посочва, че това е съюз, който събира хора на честта, за да обсъждат различни морални и философски въпроси и да работят в полза на обществото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал