Дариткова: Изготвя се нова Национална здравна стратегия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8209857 www.24chasa.bg
Даниела Дариткова СНИМКА: Архив

Изготвя се нова Национална здравна стратегия, тъй като срокът на действие на сегашната изтича в края на тази година. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова по време на форум, посветен на бъдещето на здравната система.

Дариткова допълни, че има уверението, че до края на 2020 г. се очаква въвеждането на електронна рецепта, предаде БТА.

Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне, когато решенията са резултат на диалог и консенсус между различните политически сили, консенсус в обществото, в бизнеса, в неправителствения сектор, в съсловните организации.

Промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно, добави Дариткова. Според нея има още какво да се желае в областта на разходите за здравеопазване на човек от населението, на профилактиката, на продължителността на живота.
През последните пет години обръщахме сериозно внимание на своевременното лечение на болестта, но новата идея е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Ако се живее без болест, може да се постигне увеличаване на средната продължителност на живота, която в Европа през последните 20 години е увеличена със седем години, посочи той.

Българският фармацевтичен съюз /БФС/ също подкрепя устойчивостта на процеса и ще напомняме и очакваме, в сътрудничество с Българския лекарски съюз /БЛС/ и институциите, да видим и българския фармацевт в по-социална роля, каза Асена Стоименова, председател на БФС. По думите й аптеката не би трябвало да се възприема само като търговски обект. Където има засилена социална роля на фармацевтичната професия, разходите за лекарства намаляват.

Председателят на БЛС Иван Маджаров каза, че ролята на лекаря се е променила, като от последна инстанция той се е превърнал в посредник между фармацевтичната индустрия и новите технологии и пациентите си. Нищо не може да се прави "на парче", трябват комплексни мерки за финансирането на системата и кадровото й осигуряване.

България е една от малкото държави, в които все още не е задължително продължаващото професионално развитие и въвеждането на регистри на квалификационните документи, посочи Маджаров. По думите му регистрите ще гарантират на населението, че го лекуват квалифицирани кадри.

Крайно време е да има механизми за преструктуриране на лечебните заведения, съобразено с нуждите на населението в даден район, допълни той.

Трябва да се заложат мерки за повишаване в значителна степен на доверието лекар-пациент, каза Андрей Дамянов, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК. По думите му, когато се говори за хоризонт 2020-2030 г., се очаква съвременно здравеопазване и поставяне на пациента в центъра на здравната система, електронизиране на системата, статистика и добър анализ, за да няма "изкривени данни".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени