Спешно зидат и засипват рухналата фасада на римската кула в Маноле

https://www.24chasa.bg/region/article/8209944 www.24chasa.bg
Част от фасадната замазка на кулата в Маноле рухна преди дни. Снимки: 24 часа

- Възстановяването на падналата част ще забави проучванията от северната страна на могилата

По най-бързия начин започва възстановяване на фасадната зидария, която си срути от южната страна на римската кула от 3 век в с. Маноле. "Успоредно с изграждането ще бъде засипвана метър по метър с пръст, както и било в античността", обясни археологът доц. Костадин Кисьов. По думите му това ще започне още март-април и е приоритет номер едно.

Срутването на фасадата заедно с един ред камъни от античното съоръжение на Малтепе разбуни духовете сред археолози и реставратори.

"Защо не е предвидил, че може да рухне? 17 века е била затрупана с тонове пръст и няма как след излагането й на атмосферни влияния да няма поразии", коментират изследователи. Според тях гледката на Малтепе в момента е тъжна, защото сме имали нещо уникално и сме успели да го съсипем.

"Няма как да укрепиш иманярски тунел, който е дълъг 40 метра, висок 2 м и широк метър", отвръща археологът Кисьов. Той е категоричен, че нищо трагично не се е случило.

Изследователят  твърди, че пропаднали земни маси от върха на насипа са довели до обрушване на фасадната зидария на монументалната сграда. "На практика са се свлекли един ред камъни и замазката в част от южната фасада, която е разкрита. Античното съоръжение представлява фундамент с височина 20 метра, плътно изградено от долу до горе с ломени камъни и хоросан. Покрит е с могилен насип. Целта на фундамента е била да държи горе на върха 60-тонен мраморен постамент плюс храмова постройка, от която са открити части от капители", казва археологът.

Той припомни, че въпросните иманярски тунели са от 16 век, за което свидетелстват откритите монети там от времето на Сюлейман Великолепни.

"Възстановяването на рухналата фасада няма как да не забави проучванията ни от северната страна на могилата, планирани този сезон. Но първата ни задача е да ги изградим наново", допълни Кисьов. Той се надява при новите разкопки да попадне на гробно съоръжение на тракийски аристократ, управлявал Филипопол.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал