Шеги и взаимни нападки на дебата за източването на НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/8210042 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Шеги и взаимни нападки прозвучаха в дебата в парламента по доклада на Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите /НАП/.

В доклада са цитирани констатации от проверката на Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/, според които НАП, в качеството си на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки за защита на данните, в резултат на което е осъществен нерегламентиран достъп и са разпространени личните данни на 6 074 140 физически лица. Временната комисия препоръчва да се направят промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита на личните данни, предава БТА.

Румен Гечев /"БСП за България"/ коментира, че на нито един човек в Министерството на финансите и в НАП не е потърсена отговорност. "Нито един наказан няма за тази трагедия, това не е ли наглост, това не е ли замитане на следите", попита той. Нещо повече сега министърът на финансите предлага увеличение на заплатите в НАП, коментира Гечев. Наистина трябва да се повишат заплатите на информационните специалисти, само че на кого увеличаваме заплатите, попита той. "Незабавна оставка на всички отговорни за това, че станахме за срам пред цяла Европа", поиска още Гечев.

Две интересни професии има в информатиката на НАП: щурман насочвач - при трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП, и служител със средно образование, завършил спортна стрелба в спортно училище, посочи депутатът от БСП. "Обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, че отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Това е снайперистът-стрелец. Там, само да се появи някой хакер някъде в София, той го отстрелва с математическа точност", коментира Гечев с чувство за хумор и препоръча на ПГ на ГЕРБ и на правителството да назначат още трима.

"След прочитането на доклада присъствахме на един цирк, който няма аналог", коментира Маноил Манев /ГЕРБ/. "Разбрахме, че щурманът насочвач не може да работи в държавната администрация - та ние имаме президент летец, какъв е проблемът", попита той. Манев обвини колегите си отляво, че не ги интересува сериозността на дебата, а циркът. Съдът е единственият, който може да раздава присъди, отбеляза той.

Александър Иванов /ГЕРБ/ коментира, че не са се осъществили апокалиптичните предсказания на колегите отляво. "Ръководството на НАП предприе навременни и решителни действия, с които да информира българските граждани за теча на информацията и да предотврати всякакви престъпления с личните данни на българските граждани и на бизнеса", посочи той. Иванов отбеляза, че и милиарди долари за защита не са предотвратили такива хакерски атаки. По думите му трябва да бъде създадена привлекателна среда за младите хора, ИТ специалисти, които да остават в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха