Гешев: Божков се е почувствал по-силен от държавата (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8210050 www.24chasa.bg
Иван Гешев Снимка: Архив

Главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти обвиненията към Васил Божков.

Малко преди да бъде обвинен в различни престъпления, бизнесменът напусна държавата.

И в момента текат процеси на изземване на предмети с културна стойност от офисите му.

Там вчера освен различни артефакти, обвити в салфетки, във вестници, прибрани в кашони или в кутии за пури, Прокуратурата откри огнестрелно оръжие и регистрационна бланка за криминалистическа регистрация.

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива, защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка", коментира днес Иван Гешев.

"Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт. В един момент той е почуствал, че е по-силен от държавата“, допълни още главният прокурор, цитиран от novini.bg.

"Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин. Хората си защитават това, което са получили и което е откраднато от българската земя. И го правят чрез медиите", посочва още Гешев за антиките на Божков, предаде БНТ.

Специализирана полицейска операция по линия на противодействието на битовата престъпност се провежда в Благоевград. В акцията участват служители на жандармерията и на полицията.

Със задържаните се работи в момента, това са лица от активния криминален контингент и назад във времето са задържани за различни престъпления, посочи главният секретар на МВР. В момента колегите работят във връзка с тяхната съпричастност към даден вид престъпления и след като приключат процесуално-следствените действията ще бъде дадена повече информация, каза още Иванов.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и главният прокурор Иван Гешев пристигнаха в Благоевград няколко часа след началото на акцията. Те се срещнаха с директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград и с представители на общинското ръководство, с които са обсъдили въпроси около битовата престъпност в общината.

 Над петнадесет лица от криминалния контингент са задържани за срок до 24 часа при съвместна акция на полиция и жандармерия, която беше извършена днес на територията на Благоевград и околните населени места, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Акцията е насочена към противодействие на битовата престъпност, а от рано тази сутрин екипи на полицията и жандармерията бяха разположени на възлови места в града.

Очаквайте подробности.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт