Фандъкова: Даваме 500 000 лв. годишно на АПИ за поддръжка, за да няма винетки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8210386 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

Половин милион лева годишно ще плаща Столичната община на Агенция “Пътна инфраструктура” за поддръжката на 11 пътни участъка от републиканската мрежа. София ще плаща част от нужните средства за отсечките, сред които северната скоростна тангента, за да не се налага част от жителите на районите “Нови Искър”, “Кремиковци”, “Панчарево” и “Банкя” да плащат винетка за ползването на пътищата. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Предстои общината да подпише споразумение с АПИ, което трябва да бъде гласувано и от СОС.

На въпрос защо споразумението не е подписано досега, въпреки че проблемът е известен от края на 2018 г. Фандъкова отговори, че преговорите с АПИ са били изключително тежки и “МРРБ не беше съгласно до много скоро”.

Нито една институция не се съгласява лесно да се вземат част от приходите й. Изисква се и политическо решение, затова благодаря на премиера Бойко Борисов за намесата му, добави Фандъкова.

Тя увери, че средствата, които общината ще плаща няма да са за сметка на ремонта на улици.

“Програмата за ремонт на квартални улици, за която са предвидени 20 млн. лв., няма да се пипа”, каза Фандъкова.

Относно толсистемата, която засяга част от линиите на столичния градски транспорт, Фандъкова отговори: “Водят се разговори в парламента за законодателни промени. Подкрепям възможността градският транспорт да бъде освободен от такси. Ако това не е възможно “Столичният автотранспорт” ще плаща толтакси”.

Фандъкова обаче подчерта, че дори и при такъв вариант това няма да се отрази на цената на билета за градски транспорт и тя ще остана 1,60 лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване

Григор Димитров запълни времето си без тенис с онлайн концерт. Той наблюдава на живо изпълненията на любимците си от "Бекстрийт Бойс". От групата зарадваха феновете си в интернет с някои от големите си хитове. Всеки от тях пееше от дома си. Най-добрият ни тенисист ги изгледа на лаптопа си. Той сподели с феновете си история в инстаграм как се

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям