5000 тона домати от Турция чакат на руската граница с риск да се развалят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8210406 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Стотици камиони, превозващи 5000 тона домати от Турция, са заклещени от около седмица в буферната зона между Украйна и Русия в очакване Русия да обяви официално увеличаване на квотата си на домати от Турция, съобщиха турски медии.

През февруари турските производители започнаха да изпращат допълнителна продукция към руската граница след съобщения, че министерството на селското стопанство на Русия ще увеличи квотата за внос на домати от Турция до 200 хиляди тона, напомня "Дейли сабах". Досега обаче не е направено официално изявление по въпроса, което доведе до оставянето на хиляди тонове домати да чакат на границата с риск да се развалят, предава БТА.

В края на януари руското министерство на селското стопанство предложи увеличаване на квотата за внос на домати от Турция, но това предложение все още трябва да бъде одобрено от кабинета.

Според оценки турските износители ще понесат финансови загуби в размер на около 20-30 милиона долара, ако Русия незабавно не увеличи квотата.

Москва наложи забрана за внос на домати от Турция, валидна и за други земеделски продукти, от 1 януари 2016 година на фона на усложняването на политическите отношения с Русия, след като в края на 2015 година турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24. Постепенно ограниченията бяха отменени или смекчени.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха