Израел и палестинците уредиха търговския си спор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8210866 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Израел и палестинците обявиха днес, че са постигнали споразумение за прекратяване на изострилата се криза в търговията, която засили напрежението между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Израелският министър на отбраната Нафтали Бенет каза, че Израел ще позволи на палестинците да изнасят селскостопански продукти, след като палестинците отново започнаха да внасят израелско говеждо.

Палестинското министерство на селското стопанство съобщи, че Израел е позволил на палестинците да внасят говеждо директно от чужбина без да пояснява дали палестинците са се съгласили да приемат също и израелско говеждо.

Уреждането на търговската криза става на фона на засилилото се напрежение между Израел и палестинските власти, след като миналия месец бе представена инициативата на президента на САЩ Доналд Тръмп за Близкия изток, която до голяма степен е в полза на Израел. Палестинците веднага отхвърлиха плана,припомня БТА.

Търговската криза започна през септември, когато палестинците решиха да спрат вноса на говеждо от Израел. Палестинските власти твърдят, че по-голяма част от внасяните месечно 120 000 говеда от Израел също са внос и затова палестинците предпочитат да внасят директно от чужбина. Мярката изглежда цели да намали икономическата зависимост на палестинците от Израел.

След случилото се през септември израелските животновъди отчетоха свиване на пазара си и оказаха натиск върху израелските власи да вземат мерки. Министърът на отбраната Нафтали Бенет отговори със забрана на палестинското говеждо и други продукти, което път разшири бойкота на палестинците и те спряха да внасят израелски плодове, зеленчуци и напитки.

Палестинците заявиха, че целят да накарат Израел да отмени забраната, а Израел посочи, че нормалната търговия ще бъде възобновена, веднага щом палестинците отменят забраната за говеждото, която доведе до кризата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт