Израел и палестинците уредиха търговския си спор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8210866 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Израел и палестинците обявиха днес, че са постигнали споразумение за прекратяване на изострилата се криза в търговията, която засили напрежението между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Израелският министър на отбраната Нафтали Бенет каза, че Израел ще позволи на палестинците да изнасят селскостопански продукти, след като палестинците отново започнаха да внасят израелско говеждо.

Палестинското министерство на селското стопанство съобщи, че Израел е позволил на палестинците да внасят говеждо директно от чужбина без да пояснява дали палестинците са се съгласили да приемат също и израелско говеждо.

Уреждането на търговската криза става на фона на засилилото се напрежение между Израел и палестинските власти, след като миналия месец бе представена инициативата на президента на САЩ Доналд Тръмп за Близкия изток, която до голяма степен е в полза на Израел. Палестинците веднага отхвърлиха плана,припомня БТА.

Търговската криза започна през септември, когато палестинците решиха да спрат вноса на говеждо от Израел. Палестинските власти твърдят, че по-голяма част от внасяните месечно 120 000 говеда от Израел също са внос и затова палестинците предпочитат да внасят директно от чужбина. Мярката изглежда цели да намали икономическата зависимост на палестинците от Израел.

След случилото се през септември израелските животновъди отчетоха свиване на пазара си и оказаха натиск върху израелските власи да вземат мерки. Министърът на отбраната Нафтали Бенет отговори със забрана на палестинското говеждо и други продукти, което път разшири бойкота на палестинците и те спряха да внасят израелски плодове, зеленчуци и напитки.

Палестинците заявиха, че целят да накарат Израел да отмени забраната, а Израел посочи, че нормалната търговия ще бъде възобновена, веднага щом палестинците отменят забраната за говеждото, която доведе до кризата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха