Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената

https://www.24chasa.bg/novini/article/8211095 www.24chasa.bg
Джузепе Конте СНИМКА: Ройтерс

Италианското правителство спечели днес вот на доверие в Сената заради указ, който ще улесни съдиите да използват шпионски софтуер при разследвания на корупция в държавния сектор, предаде Ройтерс.

Това стана в момент на силни търкания вътре в управляващата коалиция. Малката центристка партия "Италия Вива" ежедневно влиза в спорове с по-големите си партньори - Демократическата партия и Движението "Пет звезди" (ДПЗ).

Въпреки това партийната дисциплина надделя при вота на доверие в горната камара на парламента, където правителството на премиера Джузепе Конте има изключително крехко мнозинство. Коалиционният кабинет получи подкрепата на 156 сенатори при 118 против, отбелязва БТА.

Вотовете на доверие често се използват в Италия за ускоряване на прокарване на нормативни актове чрез прескачане на дебати. Ако правителството обаче загуби вота на доверие, то е задължено да подаде оставка, отбелязва Ройтерс.

Коалицията почти сигурно ще трябва да свика вот на доверие за същия нормативен акт и в Камарата на депутатите, преди края на на този месец, тъй като в противен случай той няма да бъде приет.

Указът ще позволи на съдиите да удължават използването на софтуер от вида "Троянски кон" в помощ на разследването на престъпления срещу държавната администрация. Той ще даде възможност разследванията да бъдат удължавани, ако чрез следенето бъдат събрани доказателства за противозаконна дейност.

Нормативният акт е подкрепян от ДПЗ, което направи борбата срещу корупцията един от главните си приоритети. Критиците на указа обаче твърдят, че той дава прекалено големи правомощия на съдиите да следят живота на хората, отбелязва Ройтерс.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното