Ефекти от“Властелинът на пръстените” влизат в музея на илюзиите във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/8211815 www.24chasa.bg
Ангела Гюрова в Огледалната зала СНИМКА: Дима Максимова

- Откриването е на 29 февруари, гид ще развежда посетителите

- Със специални очила новата атракция ще връща туристите в старата столица 100 години назад

Музей на илюзиите, където нищо не е такова, каквото изглежда, отваря за посетители във Велико Търново на 29 февруари. Над 50 физични и оптични илюзии, включително и такива, използвани при снимките на “Властелинът на пръстените”,

Макове се спускат по стълбището.
Макове се спускат по стълбището. СНИМКА: Дима Максимова

ще преобръщат

Къщата, в която е музеят, е паметник на културата.
Къщата, в която е музеят, е паметник на културата. СНИМКА: Дима Максимова

представите за

реалността и ще

разколебават

доверието в

собствените

ни очи,

обещават създателите.

Магичният атракцион, който е изцяло частна инвестиция, обаче ще се доразвива и обогатява, а магиите ще стигнат до 90. “Защото имаме страшно много идеи, за които трябва време да се доизпипат и да се реализират както трябва, за да може да са ефектни”, обяснява уредникът Ангела Гюрова.

Тя и партньорът ѝ Петър Бояджиев са основните идеолози на Музея на илюзиите. Виждали из страната куп скучни експозиции, в които просто си губиш времето, и решили, че Велико Търново има нужда от атракцион, който да бъде максимално интересен.

“Малко по малко, през идеи за музей на диктаторите, музей на митове и легенди, стигнахме до концепцията за музей на илюзиите като най-модерния и интересен атракцион към момента - не само у нас, но и в Европа”, казва Петър.

Така осмислят старинната къща паметник на площад “Велчова завера” като място, където можеш да се забавляваш, да научиш нещо ново. Увлекли в начинанието и още 5-има свои приятели - винопроизводители, търговци, дори адвокат, и заедно регистрирали сдружение “Аз, музеят”.

“Когато започнахме реализацията, дори ние самите не предполагахме колко нови неща ще научим. Старали сме се да надградим, дори някои илюзии изцяло

ние сме

измисляли с

помощта на

въображението,

като хванем

принципа на

физиката

или на психологията”, допълва Ангела.

Двамата са завършили математическа гимназия и се заели със сметките и проектирането на нереалните пространства. Всъщност в старинната 5-етажна сграда не са правени преустройства, защото е паметник на културата и е запазена максимално в архитектурен план.

“Нямахме особен избор на къща, тя беше една от малкото в старата част, която е с един собственик. Масово старините са съсобственост на 17-19 реститути, те затова и повечето са самосъбарящи се. Пък и научих, че моят прадядо, известен бояджия, я е строил”, обяснява Петър.

Плантация от макове, висящи от красивото вито стълбище на сградата, посреща посетителите. Над 700 са цветята в артинсталацията и предшестват развитието на обърната градина, която Ангела е замислила.

“Нещо, което ще има само в нашия музей, е

пясъчният макет

на Царевец

Той ще бъде дълъг 3,70 м и висок около 1,5 м. Изработва го художникът Дамян Бумбалов. Няма да правим “Звук и светлина” - такъв, какъвто биха го видели посетителите на крепостта, ще бъде наша интерпретация, осветен и озвучен, но пък нашите гости ще могат да му се насладят през деня”, разказва тя.

Препратка с това, че музеят се намира в старата българска столица, е друга атракция. От последния етаж се разкрива прекрасна панорамна гледка към амфитеатъра над Янтра. “Хрумна ни, че със специални очила можем да състарим панорамата. Така посетителите може да видят Търново от преди 100 г.”, продължава Ангела.

Илюзии от различни краища на света ще бъдат показани в търновското магично царство. От Япония заимствали Огледалната стая. “Има я само в Токио и максимално сме се опитали да се доближим до ефекта, който сме видели”, казва уредничката. В стаята, облепена изцяло с огледала, лампите са 6, но реално не могат да се преброят, в нея си като Алиса в Огледалния свят. Прочутата Стая на Еймс, в която си ту джудже, ту исполин, Обърната стая, Левитиращи кълба, Въртящи се змии са все класически оптични илюзии, разположени на площ от 500 кв. м.

“Стаята на Еймс е измислена от офталмолог като илюзия и е използвана в заснемането на “Властелинът на пръстените”. Тя е с трапецовидна форма и с помощта на перспективата,

ако застанеш в

единия край, си

като великан, а в

другия -джудже

Човешкото око в някои от случаите различава измамата, докато дигиталните устройства не могат, затова в тези стаи има кътчета за снимане с телефон”, обяснява Ангела.

Между час и час и половина може да прекара любопитният сред експонатите, защото губи представа за времето. С посетителите задължително ще има гидове, за да ги ориентират в различните илюзии. Ще обясняват по какъв начин и на каква база са изградени те. Ще разказват допълнителни интересни неща. Като например, че

магията

Въртящи се

змии е

създадена

от японски

психолог,

който твърди, че чрез нея може да се определи психическото и физическото състояние на даден човек.

“Изображението представлява цветни кръгове, приличащи на змия. Ако посетителят наблюдава изображението и то започне да се движи, значи е изложен на стрес, на преумора. Ако илюзията остава статична, тогава той е спокоен, отпочинал”, казва Ангела.

Проучване на нагласите показало, че най-голям интерес към музея проявяват хората на възраст от 18 до 35 г. Още преди да са отворили обаче, валят заявки за групи деца от цялата страна, които искат да се докоснат до новото преживяване. “Те ще научат нагледно за ток в газове, което го учат в 7-и клас, но в класните стаи по физика им се губи точно този експеримент. Има и експонат, който показва как протича ток в магнитно поле”, допълва Петър. Илюзиите, които са замислили да реализират, първо споделят с четирите си деца. Те са показател дали са на прав път, а и често дават интересни идеи.

Предвиждат в музея

да канят и

илюзионисти,

които да

показват

фокуси

на хлапетата, защото това е суперприятно забавление, което пък вече ги изключва от всякакви рамки на музей на илюзиите.

Междувременно се стремят да спазят всички законови изисквания за такъв обект. Подали са документи и чакат от ноември м.г. да получат удостоверение за частен музей.

Концепцията за Къщата на вълшебствата е впечатлила и кмета на Велико Търново Даниел Панов. “Много сме благодарни на кмета и на общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов”, които много ни помагат в цялата ни дейност”, казва Петър Бояджиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България