“Интернет на нещата”, “Оператор на дрон” и “Емоционална интелигентност” сред 20-те нови предмета в иновативни училища

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212027 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев, проф. Галин Цоков и Наталия Михалевска, шеф на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа”, представят анализа на програмата “Иновации в действие”.

395 вече са такива, още 205 кандидатстват

“Интернет на нещата”, “Интерактивно програмиране”, “Оператор на дрон в зона на директна видимост”, “Етикет и ценности” и “Емоционална интелигентност и личностно развитие” са част от 20-ината нови учебни предмети, създанени в иновативните училища. Те имат собствена учебна програма и учебни материали.

Това стана ясно в четвъртък от анализ на Министерството на образованието и науката за програмата “Иновации в действие”.

В момента има 395 иновативни училища, а още 205 кандидатстват с проекти. 529 училища пък са участвали в обмен на иновативни практики само за 2 месеца.

Тези училища вече създавали свои мрежи, за да си обменят резултатите и добрите практики, обясни проф. Галин Цоков, директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Пловдивския университет.

Освен това учителите вече не просто преподавали, а ставали създатели на съдържание в рамките на новите учебни предмети.

“Одобрените проекти за иновации са възможност за изключение от общите правила. Това е възможност да се промени доминиращата култура в системата. Редица училища осъзнават, че подкрепа на иновациите и на креативните учители е предпоставка тези училища да бъдат по-добри, да провокират интереса за учене, да намерят специфичните подходи към всяко дете и да подобрят образователните резултати”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев. През следващите десетилетия системата щяла да се развива много по-добре, ако това става благодарение на енергията на иновативните и креативните учители и училища.

Министър Вълчев съобщи, че и през следващата учебна година се предвиждат средства, с които да се финансира оборудване на класни стаи и на лаборатории, които да позволят практическо обучение по природни науки.

Министър Красимир Вълчев, проф. Галин Цоков и Наталия Михалевска, шеф на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа”, представят анализа на програмата “Иновации в действие”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното