3-годишно морено с глад и бой у дома, лекари се борят за живота му (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212144 www.24chasa.bg
Прокурор Лилия ?Торньова

Майката завела момченцето в болница заради гърч след падане, там установили, че е малтретирано

3-годишно момченце, морено с бой и глад от родителите си, бе прието по спешност в болница. А заради множеството хематоми по тялото на детето лекарите в пловдивската университетска клиника “Св. Георги” направиха в четвъртък следобед и спешна операция.

Районната прокуратура в Димитровград е започнала разследване за малтретиране.

Детето от село Странско било доведено в димитровградската болница от 23-годишната си майка. Тя обяснила пред лекарите, че то е получило гърч.

Момченцето е недохранено и има предишна черепно-мозъчна травма, установили обаче медиците при прегледа. Именно затова те се усъмнили, че 3-годишното дете е малтретирано, и се свързали с полицията и социалните служби.

Междувременно детето било преместено за лечение в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив, където веднага било оперирано. Момченцето в момента е в интензивния сектор, съобщиха от болницата, но отказаха повече подробности за състоянието му.

Майката обяснила травмите на детето с падане по стълбите на къщата им в Странско преди няколко дни. Тя и синът ѝ са от старозагорското с. Едрево. Двамата живеят в димитровградското село от няколко месеца. Жената се преместила при мъж от Странско, с когото заживели на семейни начала и отглеждали общо 6 деца.

Пастрокът също дал показания пред полицията. Той потвърдил версията на майката, че травмите са причинени от падане на детето по стълбите на къщата отпреди няколко дни.

При друг инцидент 3-годишното момченце пък си глътнало езика по време на игра . Спасил го притекъл се на помощ съсед, обясниха запознати със случая.

“Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Тя трябва да установи от какво са причинени предишните травми по момченцето. Към момента няма привлечено обвиняемо лице. Ако бъде установено такова, ще му бъде потърсена наказателна отговорност”, каза наблюдаващият прокурор Лилия Торньова.

Освен за домашно насилие досъдебното производство ще изяснява дали има и неполагане на грижи от родителите.

“Установят ли се такива данни, може да се стигне и до отнемане на децата от родителите им”, посочи прокурор Торньова.

Жители на Странско казват, че не са разбрали да е имало проблеми в многолюдното семейство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България