Криза за тайни агенти: ДАНС и армията правят банка за кадри

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212223 www.24chasa.bg
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага армията да може да ползва не само класираните на първо място кандидати за войници. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Всеки минал тест за агент вече може бъде назначен, досега бе само първият в конкурса

Дори хората, които не са спечелили конкретна позиция, може да получат назначение

ДАНС и армията вече ще си поддържат собствени банки с кадри. Това става възможно с промени в наредбите и инструкциите за назначаване на офицери и агенти, които са подготвили вицепремиерът Красимир Каракачанов и председателят на агенцията за национална сигурност Димитър Георгиев.

В момента ДАНС може да предложи работа единствено на първия класиран кандидат в конкурс за конкретна длъжност. Ако той финално откаже работата, позицията остава незаета и трябва да се прави нов конкурс. Заради това агенцията иска да има право да предложи работа на всеки, участвал в конкурса и минал успешно психическите и физическите тестове и конкурсния изпит.

Ако първият кандидат се откаже, ДАНС ще може да покани следващия в класирането и така, докато се запълни щатът, предвижда предложението на Димитър Георгиев.

Преминалите изпити за агенти ще стоят в банката с кадри на ДАНС в продължение на година, предвиждат предложените промени в наредбата за постъпване на работа в държавната агенция. Текстът позволява шефът на ДАНС да определи каква работа да им предложи.

С друга промяна се вкарва изискване към всеки кандидат да бъде агент в специалната служба никога в живота си да не е употребявал наркотици. Досега ограничението бе само за злоупотребяващи с наркотични вещества.

При отказ на спечелилия конкурс да служи в армията или при назначаването на победителя на друга длъжност военните вече ще канят на работа следващия класиран, предвижда пък промяна в инструкцията за назначаване и кариерно развитие на военнослужещите, предложена от вицепремиера Каракачанов.

И той, и шефът на ДАНС мотивират предложенията си с хроничната липса на хора за работа в армията и специалните служби. А при досегашните правила позициите трябва да бъдат отказани, дори и да има повече от един кандидат за тях.

Над 3500 души е недокомплектът от хора в армията. За едно място на конкурсите се явяват малко повече от 1 човек, показват данните за МО за 2018 и 2019 г., които бяха съобщени от Каракачанов в отговор на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Константин Попов неотдавна. Всяка година военните назначават около 1100-1200 нови кадрови войници.

Пак с цел осигуряване на хора Каракачанов вече предложи промени в Закона за отбраната, които вдигат възрастта на кандидатите за армията до 40 г. В момента за професионални войници вземат само до 28 г. Според министъра има много годни кандидати в конкурсите на военните, които армията изпуска само защото са над тази възраст. В същото време 20% от младите кандидати отпадали още на медицинските комисии на военните.

За да не губи армията кадрите си, вицепремиерът настоява и офицери да бъдат задържани на работа между 3 и 5 г. над сегашната пределна възраст.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г