Гешев: Почваме с най-големите активи в приватизацията, после - сделка по сделка (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212298 www.24chasa.bg
Главният прокурор Гешев разговаря с кмета на с. Церово Лефтер Едипов.

Проверките на фирмите ще вървят на порции - по 10 и по 20

Проверката на приватизационните сделки ще започне с най-големите активи. Ще се върви на етапи - по 10, по 20 или по 30 фирми, заяви главният прокурор Иван Гешев в Благоевград вчера.

“Ще бъде проследен целият приватизационен процес, всички сделки не като стойност, а като активи. Ясно е “Кремиковци” какъв актив беше, а го продадоха за 1 долар”, добави Гешев. Той обясни и процедурата на работа - след като ДАНС приключи проверките и е подадена информация от Сметната палата, министерствата на икономиката и на финансите, всичко ще се обобщава в прокуратурата.

“По всяка сделка ще се преценява има ли основание за търсене на наказателна отговорност и информацията ще бъде публично оповестена - обеща Гешев. - Целта е да стане ясно каква е сметката от приватизационния процес - колко активи са продадени и срещу тях колко пари са влезли. После ще почнем сделка по сделка. Разбирам, че тези действия

предизвикват

напрежение

у някои хора,

участвали в приватизацията, но това не ме интересува. Въпросът е да си вършим работата”.

Гешев обяви, че ще бъде “особено внимателен и прецизен към всички случаи, при които се констатират данни за извършено престъпление при приватизацията.”

“За нас е особено важно не толкова българските граждани да получат цялата информация, за да могат да си направят изводите за моралната, административната, политическата и всякаква друга отговорност. Това не е основната работа на прокуратурата. Важното е всеки един случай да се погледне отделно и да се види има ли престъпления и доказателства, изтекла ли е давността, ако е имало проверки, как са приключили, произнесъл ли се е съдът. Защото, ако са приключили с влязла в сила присъда, това не подлежи по никакъв начин на промяна”, поясни Гешев.

На въпрос как ще коментира обвиненията, че така си прави пиар акция, Гешев отговори: “Всеки може да ме обвинява за всичко, но ние работим и действаме, оставяме на други да говорят и да се упражняват върху прокуратурата. С действията си ще покажем, че тези, които ни обвиняват и си правят вятър на устата, тези, които осъществяват хибридни атаки, не са прави. Когато работим, работим, а не говорим толкова”.

Гешев отказа да коментира конкретни приватизационни сделки.

“Разбирам, че много държите на “Булгартабак”- обърна се той към журналистка. - Не мога да поема конкретни ангажименти, а принципни, че ще проверим целия приватизационен процес. Конкретните случаи се решават от конкретния прокурор, който ги наблюдава.”

Главният прокурор и главният секретар на МВР Ивайло Иванов бяха в четвъртък в Благоевград и село Церово, където се проведе поредната акция срещу битовата престъпност. Задържани са над 15 заподозрени в престъпления. “Провеждат се беседи с хора от кримиконтингента, които влияят на оперативната обстановка”, съобщи Иванов.

“Церово е много приятно село, очарован съм. Там, в Благоевград и околните села сериозни проблеми с битовата престъпност на фона на други населени места няма”, посочи Гешев.

“Сигурни сме, че ще има чувствителен спад на престъпността до края на годината. За мен е важно в началото на следващата цялостната картина да е коренно различна, това става с добра организация и с добра координация с местната власт. Всички кметове знаят хората, които създават проблеми”, каза Гешев. Той увери, че когато възникне проблем на местно ниво “няма да си затваряме очите и цялата държава ще се изсипе на това място”. И така - докато престъпленията не спрат.

Гешев отклони въпроси, свързани с съдия Андон Миталов - първия магистрат в България със забрана да влиза в САЩ. “Отговарям за прокуратурата. Въпросите, които касаят съда, са към Лозан Панов. Не съм си позволявал да коментирам съда, каза Гешев. Той подчерта, че прокуратурата не може да свърши всичко, защото не всичко зависи от нея. “Трябва да се изграждат мостове, е не да се рушат”, добави Гешев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега