Младите пътуват из България, по-възрастните ходят в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212309 www.24chasa.bg

172 лева се харчат средно за екскурзия у нас, зад граница пътешествие излиза 546 лева

Само 10% от хората избират организирана почивка

Младите българи ходят на туризъм и почивка основно в България, докато по-възрастните се насочват по-скоро към дестинации зад граница. Тази тенденция очертават данните на Националния статистически институт. Те описват туристическите пътувания на българите и разходите за тях през последното тримесечие на миналата година.

Общо

1,302 млн.

българи са

предприели

пътуване

в този период. Като цяло по-голямата част от населението обикаля из страната - 81,1% са пътували само у нас, а 1,8% както в България, така и извън нея. Но най-голямата група, предпочели родината, са тази на възраст между 25 и 44 години - 86,7%. Екскурзии в чужбина пък са си организирали основно хората между 45- и 64-годишна възраст - 24,3%. Общо 17,1 на сто от населението са пътували само извън страната.

Най-младите - тези между 15 и 24 години, също основно са се разхождали из България (около 78%), докато почти 20 на сто от тях са избрали друга дестинация.

От групата на най-възрастните - над 65 години, около 18% са ходили на туризъм в чужбина. Тук всички са избрали само единия тип пътуване и няма такива, които да са били и в страната, и извън нея.

25-44-годишните са били най-активни в края на миналата година, като те съставляват 48% от всички пътували в този период, или 625,5 хил. души. Но като цяло се наблюдава по-голяма туристическа активност, тъй като общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 18,9% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г.

И макар по-голямата част от туризма да е съсредоточен в България, основната цел на хората не е да опознаят родината. 47% са ходили

на посещение

на някой близък

или роднина

Все пак пътуванията на екскурзия и почивка остават на второ място (39,7%), а командировките и други бизнес пътувания са едва 3,4 на сто. Следователно малко хора са избрали да използват услугите на туроператор или туристическа агенция и над 90% са се организирали самостоятелно.

Общият брой самостоятелни пътувания са били 1,486 млн., което е 88,4% от всички. От тези в чужбина 67,4% са били без резервация. По-ниският брой в тази група си има обяснение. Очаквано българите са заминали в чужбина главно на екскурзия и почивка - 54,9% от пътуванията са с тази цел. 23,1% от тях са били на гости на някой познат, а 11,3 на сто - по професионални задачи.

За бизнес пътувания в страната разходите за едно лице са средно 167,84 лв., докато в чужбина са доста повече - 1063,79 лв. За личен туризъм, което включва почивка, посещения на културни мероприятия, спортуване, лечение, обучение, религиозни мероприятия, гостуване на близки и приятели и други, българинът отделя малко повече, когато се разхожда из България - 172,07 лв., а извън нея харчи средно 545,65 лв.

Що се отнася до структурата на тези разходи, отново има значение дестинацията.

В България

основната част

от харченията

отиват за храна

- 40%, докато в чужбина за ядене сънародниците ни са дали 23 на сто от парите си. Извън страната основните разходи са за транспорт - 34%, и обратно - у нас отделяме едва 23 на сто за превоз.

Интересно е, че в България се отделят повече средства за настаняване - 20% от разходите на пътуващите, докато в чужбина те са 16 на сто. Но пък там сънародниците ни се отпускат повече да харчат за други странични неща - 26% от парите им отиват за тях, докато в България този дял е 17 на сто.

По-малко туристи, но приходите рекордни

Приходите от нощувки в българските хотели бяха рекордни през миналата година - 1,505 млрд. лв., колкото не са били и преди икономическата криза. В тях дори не влизат парите от допълнителни дейности като храна, търговска дейност, услуги. Това сочат данни на НСИ.

За 2019 г. от международен туризъм у нас са постъпили 3,7 млрд. евро, става ясно от данни на Българската народна банка. Спрямо 2018 г. това е ръст от 0,4%. Само за декември постъпленията от чужденците надхвърлят 165 млрд. лв., като това е увеличение от 10% в сравнение с година назад.

Самите туристически посещения от чужди граждани също са се увеличили, макар и с малко - с 0,4 на сто, и достигат над 9,3 млн. В последния месец на 2019 г. в България са дошли 479 276 чужденци, което е с 9,2 на сто повече от същия месец на предходната година.

Най-много посетители са дошли от Румъния - повече от 1,287 млн. Следват гърците, които са били над 1,168 млн., а на трета позиция е Германия с малко над 761 хил. посещения. Пътуванията от Турция се увеличават с 3,8% и достигат близо 649 хил., а от Северна Македония на екскурзия у нас са дошли 554,2 хил. души.

По-слабите резултати се дължат на голямата конкуренция за туристи в региона, както и трудностите в международен мащаб, причинение от фалита на най-стария световен туроператор “Томас Кук”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип