Младите пътуват из България, по-възрастните ходят в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212309 www.24chasa.bg

172 лева се харчат средно за екскурзия у нас, зад граница пътешествие излиза 546 лева

Само 10% от хората избират организирана почивка

Младите българи ходят на туризъм и почивка основно в България, докато по-възрастните се насочват по-скоро към дестинации зад граница. Тази тенденция очертават данните на Националния статистически институт. Те описват туристическите пътувания на българите и разходите за тях през последното тримесечие на миналата година.

Общо

1,302 млн.

българи са

предприели

пътуване

в този период. Като цяло по-голямата част от населението обикаля из страната - 81,1% са пътували само у нас, а 1,8% както в България, така и извън нея. Но най-голямата група, предпочели родината, са тази на възраст между 25 и 44 години - 86,7%. Екскурзии в чужбина пък са си организирали основно хората между 45- и 64-годишна възраст - 24,3%. Общо 17,1 на сто от населението са пътували само извън страната.

Най-младите - тези между 15 и 24 години, също основно са се разхождали из България (около 78%), докато почти 20 на сто от тях са избрали друга дестинация.

От групата на най-възрастните - над 65 години, около 18% са ходили на туризъм в чужбина. Тук всички са избрали само единия тип пътуване и няма такива, които да са били и в страната, и извън нея.

25-44-годишните са били най-активни в края на миналата година, като те съставляват 48% от всички пътували в този период, или 625,5 хил. души. Но като цяло се наблюдава по-голяма туристическа активност, тъй като общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 18,9% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г.

И макар по-голямата част от туризма да е съсредоточен в България, основната цел на хората не е да опознаят родината. 47% са ходили

на посещение

на някой близък

или роднина

Все пак пътуванията на екскурзия и почивка остават на второ място (39,7%), а командировките и други бизнес пътувания са едва 3,4 на сто. Следователно малко хора са избрали да използват услугите на туроператор или туристическа агенция и над 90% са се организирали самостоятелно.

Общият брой самостоятелни пътувания са били 1,486 млн., което е 88,4% от всички. От тези в чужбина 67,4% са били без резервация. По-ниският брой в тази група си има обяснение. Очаквано българите са заминали в чужбина главно на екскурзия и почивка - 54,9% от пътуванията са с тази цел. 23,1% от тях са били на гости на някой познат, а 11,3 на сто - по професионални задачи.

За бизнес пътувания в страната разходите за едно лице са средно 167,84 лв., докато в чужбина са доста повече - 1063,79 лв. За личен туризъм, което включва почивка, посещения на културни мероприятия, спортуване, лечение, обучение, религиозни мероприятия, гостуване на близки и приятели и други, българинът отделя малко повече, когато се разхожда из България - 172,07 лв., а извън нея харчи средно 545,65 лв.

Що се отнася до структурата на тези разходи, отново има значение дестинацията.

В България

основната част

от харченията

отиват за храна

- 40%, докато в чужбина за ядене сънародниците ни са дали 23 на сто от парите си. Извън страната основните разходи са за транспорт - 34%, и обратно - у нас отделяме едва 23 на сто за превоз.

Интересно е, че в България се отделят повече средства за настаняване - 20% от разходите на пътуващите, докато в чужбина те са 16 на сто. Но пък там сънародниците ни се отпускат повече да харчат за други странични неща - 26% от парите им отиват за тях, докато в България този дял е 17 на сто.

По-малко туристи, но приходите рекордни

Приходите от нощувки в българските хотели бяха рекордни през миналата година - 1,505 млрд. лв., колкото не са били и преди икономическата криза. В тях дори не влизат парите от допълнителни дейности като храна, търговска дейност, услуги. Това сочат данни на НСИ.

За 2019 г. от международен туризъм у нас са постъпили 3,7 млрд. евро, става ясно от данни на Българската народна банка. Спрямо 2018 г. това е ръст от 0,4%. Само за декември постъпленията от чужденците надхвърлят 165 млрд. лв., като това е увеличение от 10% в сравнение с година назад.

Самите туристически посещения от чужди граждани също са се увеличили, макар и с малко - с 0,4 на сто, и достигат над 9,3 млн. В последния месец на 2019 г. в България са дошли 479 276 чужденци, което е с 9,2 на сто повече от същия месец на предходната година.

Най-много посетители са дошли от Румъния - повече от 1,287 млн. Следват гърците, които са били над 1,168 млн., а на трета позиция е Германия с малко над 761 хил. посещения. Пътуванията от Турция се увеличават с 3,8% и достигат близо 649 хил., а от Северна Македония на екскурзия у нас са дошли 554,2 хил. души.

По-слабите резултати се дължат на голямата конкуренция за туристи в региона, както и трудностите в международен мащаб, причинение от фалита на най-стария световен туроператор “Томас Кук”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни