ООН към Турция: Приемайте повече сирийски бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212394 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

ООН призова днес Турция и другите съседни на Сирия страни да приемат по-голям брой бежанци, след като стотици хиляди хора напуснаха домовете си, бягайки от военните действия в Идлиб, предаде АФП.

Върховният комисариат на ООН за бежанците поиска също в съобщение "спешни действия, за да се даде възможност на хората, хванати в капан в конфликта, да достигнат до безопасни места".

Според ООН конфликтът в Северозападна Сирия е стигнал "ужасяващо ниво" и е причинил бягството на 900 000 души от началото на военната офанзива на силите на режима на Башар Асад през декември.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците повечето от тези хора се намират в провинциите Идлиб и Алепо при трудни зимни условия.

Ние трябва да постигнем прекратяване на боевете и трябва да можем да получим достъп до сигурност, за да запазим човешките животи, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в съобщение.

Както по-рано, в моментите на криза аз отправям също призив към съседните страни, включително Турция, за това да разширят приема, за да може хора, намиращи се в голяма опасност, да могат да намерят убежище, дори и ако възможностите и подкрепата на широката общественост там са подложени вече на тежко изпитание, добави той.

Тези страни са приели вече 5,6 милиона бежанци, от които 3,6 милиона се намират в Турция, и Върховният комисар за бежанците иска тези правителства да бъдат допълнително подкрепени от международната общност.

Според Върховния комисариат за бежанците над четири милиона цивилни, от които половината са вътрешно разселени лица, се намират сега в Северозападна Сирия.

Хуманитарните организации се опитват да им окажат помощ, най-вече чрез изпращането на палатки и материали за спешна помощ през Турция.

Ще бъда ясен, посочи Гранди. Като хуманитарни агенции ние полагаме усилия да спасим човешки животи, но полето за тези усилия само се стеснява. На фона на такива страдания хуманитарната помощ не трябва да бъде единственият отговор, посочи той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снежнобялата Хайди ще покори Алпите заедно със собственика си Наша котка се бори за "Гинес"! Снежнобялата Хайди Любопиткова ще опита да влезе в Книгите на рекордите "Гинес" като котката, изминала най-много километри по света. "България Днес" пръв писа за красивото четириного, което заедно със собственика си Данаил Нешев обикаля България и света

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици