Антикорупционната комисия глоби със 125 хил. лв. трима кметове за конфликт на интереси (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212537 www.24chasa.bg
Маринела Николова

Маринела Николова от Козлодуй сключила договор със земеделец като градоначалник и като частно лице

Симеон Симеонов от Тервел гласувал против освобождаването си като шеф на ОбС

Румен Павлов от Стражица издавал разрешителни на брат си

 

Кметовете на Козлодуй, Тервел и Стражица отнесоха глоби за общо 125 хил. лв., защото са издавали актове в конфликт на интереси, обяви антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в четвъртък.

Кметицата на Козлодуй Маринела Николова е глобена с 45 хил. лв. Тя има собствени 87 дка земеделски земи. Дала ги под аренда на фирма на местен бизнесмен, за да ги обработва със срок на договорите до 2027 г.

След това обаче община Козлодуй, представлявана от Николова, сключила 9 договора за наем на общински земи със същата фирма, която обработва и нейните собствени. Общата им площ е 2250 дка. Преди да се стигне до посписване на договори, са проведени търгове и фирмата ги спечелила за 4 г.

“Кметът Маринела Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя”, казват от КПКОНПИ, като имат предвид личните ѝ договори с фирмата. Конфликт на интереси е установен за всеки от 9-те договора за наем на общинска земя - по 5 хил. лв., или общо 45 хил. лв.

Маринела Николова от ГЕРБ е кмет на общината от 2015 г, когато печели изборите за първи път с 53%. Преизбрана е през 2019-а със 76%, отново на първи тур.

Кметът на Тервел Симеон Симеонов също е уличен в конфликт на интереси с решение на КПКОНПИ. 

От 2015-а до 2019 г. е бил председател на Общинския съвет в града. На четири заседания през последната година от мандата той е гласувал “против” предложението на местната коалиция “За нов Тервел” да бъде отстранен от поста. Мотивите са били, че не е изпълнявал задълженията си по правилника за организация и дейността на общинския съвет, показа проверка на “24 часа”. Местната коалиция обединява няколко партии - доминират ДПС и участват ЗС “Александър Стамболийски” и НДСВ. Симеон Симеонов е общински ръководител на ГЕРБ. Предложенията за освобождаването на Симеонов не са били приети, но заради това, че е участвал в гласуването в своя полза, той е в конфликт на интереси, твърдят от КПКОНПИ. Глобата е по 5 хил. лв. за всяко от 4-те заседания на общинския съвет, на които Симеонов като председател е гласувал “против” освобождаването си от длъжност, или общо 20 хил. лв.

На местните избори през 2019 г. Симеон Симеонов спечели на втори тур. На първия победи опонента си от ДПС Аксел Наз, който се отказа, и на втория тур на негово място в надпреварата влезе Пламен Желязков от БСП, но изгуби.

Третия кмет, уличен в конфликт на интереси, е градоначалникът на Стражица Румен Павлов, който управлява втори мандат, издигнат от БСП. Той е бивш борец и всички го познават като Пантерата.

През март м.г. в община Стражица имаше акция на прокуратурата и ДАНС по сигнал за присвоени пари. Тогава разследващите иззеха документация от кабинета му. След това от прокуратурата са изпратили сигнал до антикорупционната комисия. В него е описано, че брат му, който е бизнесмен, е подал до общината 24 заявления за издаване на разрешения за почистване на имоти от треви и храсти. Румен Павлов е издал 24 заповеди в полза на фирмата на брат си и е подписал 11 от тях. Кметът издал 69 отделни разрешителни на брат си. Отделно от това между община Стражица, представлявана от Румен Павлов, и едноличния търговец брат му е сключен договор за отдаване под наем на земеделска земя, която е общинска собственост - 4 дка за срок от 1 година. С решение на антикорупционната комисия са му наложени глоби за 11-те заповеди в полза на брат му и за договора - общо 60 хил. лв. КПКОНПИ е започнала и производство за конфликт на интереси за общински съветник от Царево. Ще се проверяват твърденията в подаден сигнал, че в бюджета на общината за 2020 г. е предвидено финасиране от 45 хил. лв. за волейболен клуб, в който член на управителния съвет е братът на съветника, а самият съветник е гласувал “за” това финансиране.

Ще се проверява и информация от Асоциацията на парковете в България. В нея се твърди, че сграда на брега на Тюленово е собственост на сина на главния архитект, която е презаверявала разрешението за строежа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него