Жената на Божков: Можех да избягам, но помагах на разследването (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8212630 www.24chasa.bg
Елена Динева в съдебната зала с белезници. СНИМКА: Йордан Симeонов

“Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне в България. Това каза в своя защита арестуваната жена на Васил Божков Елена Динева пред магистратите в Специализирания наказателен съд.
50-годишната Динева е обвинена за участие в престъпната група с лидер собственика на “Нове холдинг”. Задържали я преди 2 дни. В съдебната зала не стана ясно дали Динева и Божков имат официален брак. Според адвоката Трендафил Трендафилов по делото няма официален документ за сключен брак. В своята защита обаче Динева нарече Божков съпруг.

Прокурор Мария Борисова обясни, че Елена Динева и Васил Божков имат сключен граждански брак, но тя не е приела неговата фамилия.
Доказателствата за вината на Динева са оксъдни, но заради съдружията във фирми с останалите членове на групата съдът прие, че обвиненията имат основание. Пуснаха я на свобода срещу 1,5 млн. лв. гаранция, колкото е и за друг обвиняем - основателя на “Еврофутбол” Александър Тумпаров.

Динева говори 10 минути пред съда и дори беше подготвила речта си писмено. Тя обясни, че участва в управата на няколко дружества, които нямат общо с хазарта. Едното е регистрирано преди 20 г. В други три Динева е инвеститор. Нито едно от тези дружества нямало участие в Националната лотария. Тя е в управителните съвети на две фондации - “Тракия” и “Българско изкуство”. Чрез втората спонсорирала издаването на книги и албуми, които са с малки тиражи.

“Във фондация “Тракия” членовете на управителния съвет просто помагат”, каза Елена Динева. Обясни, че е съдействала на разследващите, откакто са започнали обиските. Следователите били изненадани, че в дома на бул. “Васил Левски” има много картини. “Купих си първата картина, когато бях на 22 г.”, каза жената на Божков. От 3 седмици насам през дом минали над 120 души - полицаи, прокурори, следователи, експерти по културните ценности.

“Помагах на тези хора не защото съм мила и добра, а защото разбирам патовата ситуация. В момента съм пресирана”, каза Елена Динева и отново повтори, че отдавна не се занимава с хазарт. Познавала основните свидетели по делото Боян и Цветомир Найденови, с които имали съвсем нормални отношения преди акцията.
Жената до Божков се оплака още, че банковите сметки, които са само в една банка, са блокирани от първото претърсване в дома им.
“В последните 20 дни уволнявам хора, пускам предизвестия, опитвам се да успокоя персонала. Как може в тази ситуация да съм опасна за обществото?”, оплака се дамата. Не познавала и дори не е виждала нито един член от комисията на хазарта.

Прокурор Мария Борисова поиска постоянен арест за жената на бизнесмена, защото можела да повлияе на свидетелите и да укрие доказателства.

“Документите, свързани с екстрадицията на Васил Божков, са в Обединените арабски емирства. Оттук нататък топката е във властите там”, заяви главният прокурор Иван Гешев няколко часа преди Елена Динева да бъде доведена в съда.

Според него оригиналната бланка, намерена в касата на Божков в сряда, показва, че той има криминална регистрация преди 1989 г., осъждан е 2 пъти и после си е прибрал този документ като “спомен и артефакт”.

“Божков е бил наказателно преследван, но в един момент се е почувствал по-силен от държавата и си е запазил трофей. Когато арестуваме някой, питате защо сега. Единият отговор е, защото сега съм главен прокурор и има политическа воля. Другия отговор дава тази бланка за криминална регистрация”, коментира още Гешев в Благоевград, където се проведе поредната акция срещу битовата престъпност. Той нарече фалшиви новини и пропаганда твърденията, че от офисите на Божков се изнасят незаконно антики.

“Хората си защитават нещата, които вероятно са изкупили от иманяри. Складират ги в насипно състояние по офисите. Ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, най-вероятно нямаше да се съхраняват по този начин. Хората си защитават това, което са получили и което е изкопано от българската земя”, заяви още главният прокурор.
Васил Божков е с 11 обвинения за данъчни престъпления, изнудване, търговия с влияние и други. Освен него като лидер обниняеми са негови съдружници, бивши и настоящи членове на комисията по хазарта, а сега и жена му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване